‘Tim Cook dreigde Uber uit de App Store te halen na overtreden van regels’

Lars Paijmans
24 april 2017, 10:45
2 min leestijd
‘Tim Cook dreigde Uber uit de App Store te halen na overtreden van regels’

Het scheelde niet veel of Apple had de iOS-app van Uber uit de App Store gehaald. Tim Cook riep de ceo op het matje nadat Uber App Store regels had geschonden.

Lees verder na de advertentie.

Uber App Store regels overtreden

Uit een artikel van The New York Times blijkt dat Uber in 2015 door het overtreden van de regels bijna werd verwijderd uit de App Store. De taxi-app zou weten wanneer iPhone-gebruikers de app voor een tweede keer installeren. Om dit te doen, werden gebruikers gemarkeerd, zodat ze konden worden gevolgd. Dit is tegen de reglementen van de App Store.

Uber zegt dat het slechts een maatregel was om ‘fraude te voorkomen’. In een verklaring stelt het bedrijf dat ze “absoluut geen individuele gebruikers of hun locatie tracken als de app verwijderd is.” De techniek die is toegepast zou een veelgebruikte manier zijn om fraude te voorkomen en de ervaring voor gebruikers te verbeteren. Welke techniek dit is, wordt niet duidelijk. Waarschijnlijk krijgt iedere gebruiker een unieke code, die opnieuw herkend wordt als je na het verwijderen van de app Uber opnieuw installeert.

Uber App Store

Apple staat bekend om strenge privacyregels waar app-makers zich aan moeten houden. Zelfs een grote app als Uber is hierop geen uitzondering. Dat wist het bedrijf ook, dus schakelden ze de traceerfunctie uit in het gebied rondom het Apple-hoofdkantoor. Op die manier hoopte het bedrijf onder de radar van Apple door te vliegen. Uiteindelijk kwam Apple de app toch op het spoor.

Tim Cook roept Uber op het matje

Tim Cook riep vervolgens Ubers Travis Kalanick op het matje. In het gesprek verzocht Cook Kalanick vriendelijk doch dwingend om te stoppen met het overtreden van de regels. Deed hij dit niet, dan zou Uber uit de App Store verbannen worden. Dit zou enorme gevolgen hebben voor de dienst, omdat daarmee miljoenen potentiële gebruikers van het ene op het andere moment in rook opgaan. Sinds de overtreding in 2015 houdt Uber zich, voor zover bekend, netjes aan de regels van Apple.

Het is niet de eerste keer dat Uber maling heeft aan regels en wetgevingen. Zo werd er ooit een nep-versie gebruikt om toezichthouders voor de gek te houden in gebieden waar het gebruik van de app tegen de wet was.

Categorieën: Apple, Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen