Wat je moet weten over de nieuwe privacyzorgen van de Uber-app
Erwin Vogelaar

De Uber-app kan een opname maken van je scherm, ook al gebruik je de app niet. Dit moet je weten over dit privacyprobleem.

Onopgemerkt kan Uber-app schermopname maken

Uber is weer onderdeel van een klein privacyschandaal. In de app is namelijk een functie verwerkt die een opname van je scherm kan maken. Zelfs als je de app niet open hebt staan op je iPhone. We zetten op een rij wat je hierover moet weten.

Ontdekt door onderzoeker

Onderzoeker Will Strafach kwam achter deze functie in de Uber-app. Het gaat om een speciale permissie waar de meeste app-makers geen toegang tot krijgen, behalve als Apple een uitzondering maakt. Van de duizenden apps die Strafach heeft gecontroleerd, was Uber de enige met deze speciale permissie.

Reactie van Uber

Volgens Uber was de permissie nodig voor de Apple Watch-app. Het idee was dat kaarten op je iPhone werden opgebouwd en vervolgens naar de Apple Watch werden gestuurd. Een woordvoerder van het bedrijf stelt tegenover ZDNet dat Uber al van plan was om de code rond deze functie in de volgende update te verwijderen. De Apple Watch-app heeft het namelijk niet meer nodig.

Dit is waarom het een probleem is

Hoewel Uber de permissie om een specifieke reden gebruikte en de code binnenkort wordt verwijderd, is het toch een probleem. Hackers zouden er namelijk misbruik van kunnen maken en via deze manier alle gegevens op je scherm zien. Denk aan wachtwoorden, tekstberichtjes enzovoort. Het is een onnodig kwetsbaar punt waar je als gebruiker niet bewust van bent.

Eerdere privacyzorgen van Uber

Het is niet de eerste keer dat er privacyzorgen rond de Uber-app bestaan. Eerder dit jaar dreigde Tim Cook de app zelfs uit de App Store te halen. Uber zou namelijk in de gaten houden of mensen de app na het verwijderen voor een tweede keer installeerden. Een update uit 2016 zorgt er daarnaast voor dat de app je na het uitstappen nog vijf minuten volgt. Maak jij je zorgen over dat Uber je locatie ziet? Dan zet je dit uit bij de instellingen van van iOS via ‘Privacy > Locatievoorzieningen > Uber’.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.