Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

81 miljoen iTunes-gebruikers hebben ‘genoten’ van het gratis U2-album

Wouter Nijsen
10 oktober 2014, 10:20
2 min leestijd
81 miljoen iTunes-gebruikers hebben ‘genoten’ van het gratis U2-album

Zo’n 81 miljoen iTunes-gebruikers hebben het gratis album van U2, Songs of Innocence, ervaren. Het album is ontzettend succesvol, aldus Apple’s Eddie Cue.

Lees verder na de advertentie.

81 miljoen ‘ervaringen’

U2-album

Dit meldt Cue aan Billboard. De vice president van software heeft het echter over ‘ervaringen’ en niet beluisteringen, wat begrijpelijk is aangezien het album allerminst positief is ontvangen door veel iTunes-gebruikers.

Het album werd na de lancering van de iPhone 6 gratis verspreid onder alle iTunes-gebruikers, als onderdeel van een deal tussen U2 en Apple. Aanvankelijk was het onduidelijk hoe en waarom de deal eigenlijk tot stand was gekomen. U2 noemde het een uitgelezen kans om iets te schenken aan alle luisteraars die betalen voor muziek. Achteraf bleek dat Apple veel geld had neergelegd voor de exclusieve rechten, om zo iTunes en de iPhone 6 flink te kunnen promoten.

Het U2-album is overigens niet alleen onder de gebruikers die het album gratis ontvingen populair: het album is ook nog eens ruim 26 miljoen keer gedownload in de iTunes Store. Ter vergelijking: al het voorgaande werk van U2 was tot op heden gezamenlijk zo’n 14 miljoen keer gedownload.

Automatisch op je iPhone

U2-album

Dat het album het zo goed doet, is enigszins opmerkelijk. Kort na de release van de iPhone 6 was er veel ophef en opmerkelijk Apple-gebruikers waren niet blij met het cadeau van U2. De muziek werd namelijk automatisch op alle iOS-apparaten gezet, zonder dat gebruikers hier toestemming voor hadden gegeven.

Mensen die ‘automatische downloads’ aan hadden staan waren gelijk de dupe, maar ook bij mensen die deze functie niet hadden ingeschakeld verscheen het album in de Muziek-app. Kort na de release werd zelfs een U2-verwijdertool beschikbaar gesteld, toch pijnlijk voor zowel Apple als U2.

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu