Twitter-accounts van bedrijven vannacht doelwit van spammers

Rutger Otto
19 november 2016, 13:39
1 min leestijd
Twitter-accounts van bedrijven vannacht doelwit van spammers

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben spammers accounts van grote bedrijven te pakken gekregen, waaronder van PlayStation en het Rode Kruis.

Lees verder na de advertentie.

Twitter spammers

De populaire bedrijven begonnen vannacht ineens tweets te posten met manieren om het aantal Twittervolgers van gebruikers te vergroten. Dat deed het nogal agressief met grote plaatjes en links. De spammers hebben toegang gekregen tot verschillende accounts, zoals @PlayStation, XboxSupport, @TheNewYorker, @TheNextWeb en @ICRC. Die laatste is het account van het Rode Kruis.

De meeste tweets zijn inmiddels offline gehaald, schrijft Engadget. Via Tweetdeck viel af te lezen dat alle tweets werden gepost via het Nederlandse bedrijf Twitter Counter. Dat bedrijf maakt Twitterstatistieken inzichtelijk voor accounts, die daar gebruik van kunnen maken om groter te groeien. Een beetje pech is dat het bedrijf op zijn site schrijft: ‘Vertrouwd door miljoenen’.

twitter spam

Fout onbekend

Waar het precies is misgegaan, is nog onduidelijk. Zo is onbekend hoeveel accounts er precies zijn getroffen en welke methode er is gebruikt. In een reactie aan Engadget heeft Twitter Counter laten weten de zaak te onderzoeken. Met de tool van het bedrijf wordt toegang verschaft tot Twitter-accounts om statistieken in te zien. Mogelijk is de dienst gehackt, waarna de kwaadwillenden berichten konden plaatsen onder naam van de gekoppelde accounts.

Beroemdheden gehackt dit jaar

Het is niet de eerste keer dat grote Twitter-accounts worden gehackt. Dit jaar werden de accounts van veel beroemdheden gekraakt. Zo kregen indringers toegang tot accounts van onder meer Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en Katy Perry. Zanger en acteur Jack Black werd ten onrechte doodverklaard via het gehackte Twitter-account van zijn band Tenacious D. Dat zoveel accounts tegelijk door spammers wordt overgenomen, gebeurt echter zelden.

Lees het laatste nieuws over Twitter

Bron: Engadget
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen