De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Waarom Twitter nu een nieuws-app is

Rutger Otto
29 april 2016, 16:28
4 min leestijd
Waarom Twitter nu een nieuws-app is

Twitter positioneert zich niet meer als sociaal netwerk, maar staat nu in de App Store onder de categorie ‘nieuws’. Maar waarom? In dit artikel bekijken we de opties.

Lees verder na de advertentie.

Twitter nieuws-app

Het microblog-platform Twitter zet zichzelf anders in de markt. Sinds gisteren is het een nieuws-app, terwijl het daarvoor altijd als sociaal netwerk werd bestempeld. Dat lijkt op het eerste gezicht ook logischer, want op Twitter volg je mensen en volgen mensen jou. Daarnaast kun je er zelf berichten, foto’s en video’s op plaatsen, waarop anderen dan weer kunnen reageren.

De drempel om met andere gebruikers in contact te komen, is op Twitter enorm laag. Je kunt naar iedereen een bericht sturen, die zij dan bij hun notificaties ontvangen. Precies deze mate van interactie (en dan hebben we het nog niet over retweets en likes gehad) maakt het een sociaal netwerk.

twitter

Waarom het nieuws-stempel logisch is

De laatste tijd kreeg Twitter zelfs vaak het verwijt meer op Facebook te gaan lijken. Zo ging de volgorde van de tijdlijn ietwat op de schop. Log je lange tijd niet in, dan schotelt Twitter je voor wat je hebt ‘gemist’. Een algoritme bepaalt dan wat jij mogelijk belangrijk zou vinden en toont dat als eerst. Voorheen was juist hét speerpunt van Twitter dat het netwerk tweets in omgekeerde chronologische volgorde toonde. Zo had je altijd het meest recente als eerste.

De volgorde maakte Twitter altijd al een vrij goed medium voor nieuws. Toen in januari van 2009 een vliegtuig in rivier de Hudson crashte, werd de eerste foto van de ramp op Twitter gepubliceerd (inmiddels niet meer zichtbaar). Daarmee waren Twitter-gebruikers eerder op de hoogte van de crash dan grote nieuwssites, die er veel later mee waren. Toen terroristen een aanslag pleegden tijdens de marathon van Boston, bewees Twitter bijvoorbeeld wederom snel te zijn met nieuws.

twitter nieuws-app

Meer manieren van nieuws volgen

Toch gaat het met breaking news ook vaak mis op Twitter. Niet iedereen is even betrouwbaar met informatie die ze delen. Zo is bij grote gebeurtenissen vaak te zien dat mensen onjuiste en oude informatie gebruiken om veel retweets te krijgen. Het platform is dus wel heel snel, maar niet altijd correct.

Voor andere manieren van nieuwsvoorziening is Twitter wel geschikt. Zo was de ontwikkeling van Arabische Lente via het platform te volgen, door de ogen van de mensen die het meemaakten. Op die manier was iedereen ter wereld ervan getuige. Ook toen terrorist Osama Bin Laden in 2011 werd gevonden, was dat op Twitter te lezen. Een Pakistaanse IT-consultant zag een zeldzame helikopter aan de lucht en tweette vervolgens alles wat hij zag over de inval van het huis van Bin Laden.

periscope downloaden

Moments en Periscope

Twitter heeft aanpassingen gemaakt aan zijn netwerk om meer een nieuwsplatform te zijn. In de VS is bijvoorbeeld de functie Moments geïntroduceerd. Hiermee zien gebruikers de belangrijkste gebeurtenissen op Twitter. Tweets over die momenten worden gebundeld in een collectie die over hetzelfde onderwerp of dezelfde gebeurtenis gaan. Op die manier ben je als gebruiker direct op de hoogte. De verhalen worden handmatig samengesteld en georganiseerd in categorieën als nieuws, sport en entertainment.

Ook voor live-verslaggeving heeft Twitter iets bedacht naast het opstellen van tweets. Vorig jaar presenteerde het platform Periscope, een app waarmee je de camera van je smartphone gebruikt om beelden uit te zenden. Anderen kunnen direct meekijken en commentaar leveren. Sinds kort zijn de streams direct vanuit Twitter te bekijken, waardoor je echt direct in ‘de actie’ zit.

twitter moments

Twitter moet groeien

Oké, het is best te verdedigen dat Twitter nu een nieuws-app is, maar er speelt natuurlijk nog iets mee. Als sociaal netwerk stond Twitter namelijk altijd achter apps als Facebook, Instagram, Messenger en WhatsApp. Kijk je nu naar de ranglijst in de Nieuws-categorie, dan staat de app in de top 3. Door in die ranglijst te staan, zou Twitter ook hoger moeten komen in de algemene ‘top gratis’ hitlijst. Daar neemt de app momenteel de 93ste plek in.

Ook daarom is het voor Twitter beter om een nieuws-app te zijn. De afgelopen kwartaalcijfers van het bedrijf zaten onder de verwachtingen van analisten. Wel steeg het aantal actieve gebruikers licht naar 310 miljoen. Twitter moet dus wel veranderen om meer gebruikers te trekken zodat er geld verdiend kan worden. Ceo Jack Dorsey zei overigens wel dat de nieuwe tijdlijn zorgde voor meer tweets, reacties en likes. Nu maar afwachten hoe groot Twitter als nieuws-app kan worden.

Lees het laatste nieuws over Twitter

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen