Twitter krijgt patent op pull to refresh
Redactie

Twitter heeft patent gekregen op ‘pull to refresh’, het gebaar waarmee pagina’s snel te laden zijn. Twitter gaat het patent enkel defensief gebruiken.

Het ‘pull to refresh’-gebaar is nu een veel voorkomende manier om in apps nieuwe informatie binnen te halen. Mail en Facebook zijn voorbeelden van de vele apps die pull to refresh gebruiken. In die apps trek je een pagina naar beneden om nieuwe informatie te laden. De actie werd bedacht door Amerikaan Loren Brichter, maker van Twitter-app Tweetie. Die app is niet meer verkrijgbaar; Tweetie werd in 2010 door Twitter overgenomen en Brichter kwam bij het bedrijf werken.

Tweetie werd omgedoopt tot de officiële Twitter-app voor iPhone en iPad die we vandaag kennen. En ook de rechten gingen naar Twitter. Het sociale netwerk diende een patentaanvraag in voor pull to refresh, gisteren heeft het dat eindelijk toegewezen gekregen.

Maar Twitter gaat het patent alleen defensief gebruiken, vertelt Loren Brichter tegenover The Verge. Apps die het interface-element ook gebruiken hoeven zich dus geen zorgen te maken. Zonder die belofte had Brichter zijn vondst naar eigen zeggen nooit overgetekend naar Twitter. De voorwaarden waarop app-ontwikkelaars pull to refresh vrij mogen gebruiken legt Twitter op zijn blog uit.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.