‘Veel Nederlanders houden het voor gezien op Twitter’

Rutger Otto
2 februari 2015, 10:38
1 min leestijd
‘Veel Nederlanders houden het voor gezien op Twitter’

Het aantal Nederlandse Twitteraars daalde flink in 2014. Zo’n 700 duizend Nederlanders verlieten het netwerk vorig jaar. Facebook blijft veruit het populairste sociale netwerk en groeide weer.

Lees verder na de advertentie.

Minder Nederlandse Twitter gebruikers

Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek van Newcom Research & Consultancy. De uitkomsten komen van ruim tienduizend Nederlanders van 15 jaar en ouder. Het aantal Nederlanders dat momenteel van Twitter gebruikmaakt is 2,8 miljoen. Vorig jaar lag dat aantal nog op 3,5 miljoen. Ook zou het aantal dagelijkse gebruikers gedaald zijn van 1,5 miljoen naar 1 miljoen, eenderde dus.

Vooral jongeren zijn afgehaakt op Twitter. Tijdens het afgelopen jaar daalde het gebruik van jongeren met maar liefst 26 procent. Ook onder 20 tot 39-jarigen haakten veel mensen af (23 procent). De belangrijkste reden om te stoppen is volgens de meeste mensen ‘omdat het te weinig oplevert’. Andere redenen waren omdat het teveel tijd kost en omdat gebruikers zich er niet meer thuis voelen.

facebook stickers

Groei op andere netwerken

Facebook blijkt nog steeds mateloos populair en groeide het afgelopen jaar met 500 duizend gebruikers naar 9,4 miljoen Nederlandse gebruikers. Het aantal jongeren van 15 tot en met 19 jaar dat Facebook gebruikt is echter wel afgenomen met 12 procent.

Met Instagram gaat het eveneens goed. Inmiddels maken 1,8 miljoen Nederlanders gebruik van de fotodienst, een stijging van 29 procent vergeleken met vorig jaar. Ook Pinterest is flink populairder geworden. 1,6 miljoen mensen maken er gebruik van, waarvan 131 duizend dagelijks. Opvallend is dat slechts 16 procent van de gebruikers man is, de rest zijn vrouwen.

snapchat

Snapchat heeft er de laatste tijd veel aan gedaan om nieuwe mensen te winnen, maar in 2014 was er nauwelijks een stijging. Inmiddels gebruiken 800 duizend Nederlanders SnapChat, tegenover 700 duizend een jaar eerder. Foursquare is veel minder populair geworden, van 0,3 miljoen Nederlandse gebruikers naar 0,1 miljoen.

Lees meer over Twitter

Bron: Newcom
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu