Apple onderzocht manier om Touch ID op iPhone X werkend te krijgen

Lars Paijmans
17 mei 2019, 9:08
2 min leestijd
Apple onderzocht manier om Touch ID op iPhone X werkend te krijgen

In interviews beweerde Apple dat het nooit de bedoeling was dat de iPhone X een vingerafdrukscanner zou krijgen. Maar dit patent laat zien dat dit wel degelijk op de planning stond.

Lees verder na de advertentie.

Apple onderzocht Touch ID iPhone X-sensor

Toen Apple de iPhone X in september 2017 onthulde, liet het bedrijf weer zijn bekende gezicht zien. In tegenstelling tot nagenoeg alle concurrerende smartphones stapte de iPhone volledig over op Face ID-gezichtsherkenning.

Er kwam geen vingerafdrukscanner onder het scherm of op de achterkant van het toestel. Een grote stap, want de iPhone stond destijds juist bekend om de snelheid en betrouwbaarheid van de Touch ID-sensor.

In interviews benadrukte Apple dat ze zo zeker waren van de kwaliteit van Face ID, dat Touch ID overbodig zou zijn geworden. Het zou zelfs nooit de bedoeling zijn geweest om een vingerafdrukscanner op de iPhone X te zetten. Het nieuwe design met het voorkantvullende display had er geen ruimte voor, en het was niet simpelweg meer nodig.

Patently Apple ontdekt een nieuw patent dat Apple voor de onthulling van de iPhone X heeft ingediend, en die bewijst het tegendeel. Apple was wel degelijk druk bezig om manieren te vinden waarop Touch ID onder het scherm kon worden geplaatst.

Piepkleine gaatjes die licht doorlaten

Het patent beschrijft een techniek die piepkleine gaatjes in een oled-scherm maakt. Hierdoor kan er licht door het scherm heenkomen die uit een optische vingerafdrukscanner komt die onder het scherm geplaatst is. Zodra jij je vinger op het scherm legt, schijnt er licht op dat teruggekaatst wordt en op de scanner terugkomt. Met deze info kan een vingerafdruk worden gedetecteerd en bepaald worden of de iPhone wel of niet ontgrendelt.

Door deze techniek te gebruiken op het hele scherm, verandert het display van de iPhone in theorie in een grote Touch ID-sensor. Apple beschrijft in het patent dat dit tijd kan besparen voor de gebruiker. Het maakt immers niet uit waar je het scherm aanraakt om je vinger te scannen. Op die manier zou je bijvoorbeeld op het app-icoon van je bank-app kunnen tikken, waarna iOS automatisch je vingerafdruk scant en bepaalt of je wel of geen toegang krijgt tot je bankgegevens.

Uiteindelijk koos Apple ervoor om volledig op Face ID over te stappen. De kans is dan ook klein dat Touch ID ooit nog terugkeert naar de iPhone.

Lees ook: Opinie: Nu Face ID er is, vergeten we de ongemakken van Touch ID

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen