Oeps, ‘Touch ID’ was al in gebruik: Apple moet betalen of naam veranderen

Rutger Otto
15 juli 2014, 16:33
1 min leestijd
Oeps, ‘Touch ID’ was al in gebruik: Apple moet betalen of naam veranderen

Het bedrijf Kronos heeft Apple met succes aangeklaagd voor de naam Touch ID. Apple heeft nu zes maanden om een nieuwe naam te geven aan de vingerafdrukscanner óf om Kronos te betalen.

Lees verder na de advertentie.

Touch ID van Kronos

touch id

Apple was niet de eerste met een vingerafdrukscanner en ook niet de eerste die de scanner Touch ID noemde. Het bedrijf Kronos had er namelijk al één voor bedrijven met de naam Kronos Touch ID. Het Amerikaanse patentbureau USPTO heeft geoordeeld dat de namen teveel op elkaar lijken.

Nu kan Apple twee dingen doen: of ze kopen de merknaam over van Kronos, óf ze veranderen de naam Touch ID voor hun vingerscanner. Kronos had de merknaam namelijk al in 2001 in handen en was dus veel eerder dan Apple. Zelfs jaren voordat het bedrijf uit Cupertino überhaupt een iPhone op de markt bracht.

Apple betaalt waarschijnlijk

Apple heeft nu zes maanden om te reageren op de uitspraak van de USPTO. Gebeurt dat niet, dan wordt Apple gedwongen om van naam te veranderen. Dat zal het bedrijf overigens niet willen, want Touch ID is inmiddels al een geaccepteerde merknaam voor de vingerafdrukscanner van de iPhone, die overigens ook in de komende lineup van iPads en iPhones moet komen. Apple zal dus waarschijnlijk met een zak geld richting Kronos gaan.

In het verleden had Steve Jobs ook problemen met de merknaam iPhone. Het bedrijf Cisco had die naam al aangevraagd voor een internettelefoon. Uiteindelijk kreeg Apple de merknaam toch, omdat Steve Jobs zich in de naam ‘iPhone’ bleef vastbijten.

Lees meer Apple nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu