Hoewel het de afgelopen maanden relatief stil is geweest rondom iBeacons, vinden we de techniek op steeds meer plekken in binnen- en buitenland terug. In dit artikel lichten we de tofste iBeacon toepassingen uit en werpen we een blik op de toekomst van het slimme baken.
Lees verder na de advertentie.
iBeacon is een verzamelnaam voor apparaten die een bluetooth low-energy-signaal (BLE) uitzenden. Dit signaal kunnen smartphones (en dus niet alleen iPhones) op hun beurt oppikken om nauwkeurig de afstand te bepalen van de smartphone tot de uitzendende iBeacon.
Op die manier fungeert een iBeacon als een zogenoemd indoor positioning system, dat met een app kan samenwerken om relevante informatie te tonen aan de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan achtergrondinformatie bij een kunstwerk of een interessante aanbieding als je een winkel betreedt. Een aantal toffe iBeacon toepassingen die je nu al zelf kunt ervaren, lichten we hieronder uit.
1. iBeacons in pretparken
Sinds afgelopen januari is het themapark Fluwel’s Tulpenland, waar je terecht kunt om alles te weten te komen over de Nederlandse tulp, voorzien van iBeacons. “Nu is het verhaal van de tulp, de geschiedenis en de moderne teelt op traditionele wijze te zien en te beleven”, aldus Marije van de Hoek van het themapark.
Daarvoor heb je wel de iOS-app nodig. Vervolgens word je middels berichten en audiovisuele content door het park begeleid. Bij elke bezienswaardigheid krijg je aanvullende informatie en kun je quizvragen beantwoorden. Tulpenland was het eerste pretpark dat iBeacons introduceerde en we kunnen ons voorstellen dat het zeker niet het laatste is.
2. iBeacons op festivals
iOS-ontwikkelaar Jan van Kampen bouwde voor het Beverwijkse Young Art Festival (11-12 juli) een iOS-app met een programma, plattegrond en de mogelijkheid om berichten te verzenden. De app werkt echter ook samen met iBeacons, zo vertelt hij: “Het programmaboekje toont content op basis van je locatie. Dat is vooral leuk omdat er een kunstroute was op het festival. Daarnaast kreeg je als bezoeker een digitale stempel als je ergens was geweest en met een volle stempelkaart dong je mee naar gratis muntjes en t-shirts.”
Er zijn echter ook genoeg iBeacons in Jans eigen huis te vinden. “Ik woon in een oud schoolgebouw met een voordeur die is voorzien van een elektrisch slot. Als ik bezoek krijg, kan ik die openen via een knop in m’n woning. Maar dankzij de iBeacon die nu in mijn brievenbus ligt, wordt de deur ook automatisch geopend als ik aan kom lopen. Handig als ik mijn handen vol boodschappen heb.”
Overigens plaatste Apple tijdens het SXSW Festival afgelopen maart ook iBeacons om bezoekers aldaar te helpen om hun badge op te halen. Daarnaast kregen ze relevante push-meldingen over de sessies en plaatsen die ze bezochten.
3. iBeacons in musea
Dat eeuwenoude kunstwerken goed samengaan met hedendaagse technologie bewijst het Belgische communicatiebureau Prophets. Het bureau ontwikkelde een iOS-app voor het Antwerpse Rubenshuis die samenwerkt met iBeacons die op relevante plekken in het museum zijn geplaatst. De app dient als gids en bij elk baken dat je nadert ontvang je pushmeldingen met achtergrondinformatie over kunstwerken.
Verder kun je vanuit de app interessante puzzels spelen en gedeelten van schilderijen digitaal uitvergroten. Hoe dat in zijn werk gaat, zie je in bovenstaande video.
4. iBeacons in de winkelstraat
Begin juni werd de Londense winkelstraat Regent Street uitgerust met iBeacons. Anderhalve kilometer van de populaire straat is nu voorzien van de bakens en zo’n honderd winkels (waaronder Burberry, Hugo Boss en Anthropology) doen mee. Net als bij de toepassingen die we hierboven uitlichten, heb je alleen wat aan de technologie als je de bijbehorende app installeert. Vanuit de Regent Street-app geef je middels swipes aan welke merken je wel en niet interessant vindt. Nader je vervolgens een winkel als Hugo Boss, dan krijg je op basis van je voorkeuren al dan niet een aanbieding. Doe je niks met het aanbod, dan verdwijnt dit automatisch.
Deze toepassing biedt voor jou als shopper voordelen, maar is voor de winkelier minstens zo belangrijk. Stel je merk is populair, maar niemand doet iets met je aanbiedingen, dan weet je dat ze niet interessant genoeg zijn.
In Nederland is de start-up treatz onlangs gestart met een pilot, waarbij diverse winkels met iBeacons zijn uitgerust. De treatz-app speelt ook in op de voorkeuren van de gebruiker door middels push-notificaties kortingen te sturen.
5. iBeacons op het water
In Amsterdam helpen iBeacons om het verkeer op de grachten in goede banen te leiden. Met behulp van de gratis app Vaarwater kunnen Amsterdammers die een boot bezitten (en dat zijn er ruim 20.000) vaarroutes opvragen en bekijken op welke plekken het druk is. “Op die manier kun je naar een plek varen waar het rustig is en je net zo heerlijk kunt ronddobberen zonder voortdurend last te hebben van andere boten”, aldus Mario Kortman die de app ontwikkelde.
Waternet, dat de Amsterdamse grachten beheert, zette bovendien het bedrijf TNO aan het werk om een verkeersmodel te ontwikkelen voor de grachten. Op diverse drukke punten zijn sensoren geplaatst die meten hoeveel boten passeren. Verder heeft Waternet het plan deze zomer zo’n 500 iBeacons te plaatsen die meten als een smartphone met de Vaarwater-app passeert. “Zelfs als je de app op dat moment niet gebruikt”, zegt Mario. “Op deze manier kunnen we passerende smartphones een pushbericht sturen, meer waarschuwingen voor filevorming en vaarsuggesties.”
De toekomst: rooskleurig
Het is interessant om te zien dat er in Nederland en BelgiĂ« al op kleine schaal wordt geĂ«xperimenteerd met iBeacons en andere apparatuur die BLE kan uitzenden. De mogelijkheden van de bakens zijn vooral voor winkeliers interessant, zowel voor het aanbieden van kortingen als het achterhalen van de voorkeuren van hun klanten. Uit onderzoek van ABI Research blijkt dan ook dat de markt voor iBeacons de komende vijf jaar sterk zal groeien. Naar verwachting zullen de producenten van iBeacons, waaronder Estimote en BlueSense, in 2019 zo’n 60 miljoen iBeacons hebben verspreid. En dat alleen al in de VS.
Apple profiteert niet direct hiervan omdat het niet zelf de hardware maakt, maar de opkomst van netwerken iBeacons die met elkaar verbonden zijn, kan wellicht nieuwe bronnen van inkomsten opleveren voor het bedrijf. Maar natuurlijk ook voor concurrenten als Google.
Wat betreft toepassingen zien we nog veel meer mogelijkheden. Zo zijn de bakens uitermate geschikt voor indoor navigatie in uitgestrekte gebouwen als ziekenhuizen en appartementencomplexen. ABI Research ziet echter ook kansen voor inventarisbeheer en het bijhouden van personeelsleden die al dan niet te lang pauze nemen. Ook voor de verhuur van bijvoorbeeld auto’s en het in- en uitchecken in hotels kunnen beacons uitstekend geschikt zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos en bovendien worden de beacons zelf steeds goedkoper.