De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

5 vernieuwingen die we terug willen zien in de volgende Apple TV

Wouter Nijsen
9 maart 2014, 19:45
5 min leestijd
5 vernieuwingen die we terug willen zien in de volgende Apple TV

Het is een populair gespreksonderwerp in de wandelgangen: de vierde generatie van de Apple TV. De aankondiging van het nieuwe multimedia-kastje laat volgens de geruchten niet lang meer op zich wachten. Het wordt iets groots, heeft Apple via omwegen al laten doorschemeren. Maar welke toevoegingen krijgt de Apple TV 4? Wij zetten de vijf meest reële en rendabele opties voor je op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

1. App Store

App Store

Misschien wel de belangrijkste toevoeging van het aankomende multi-mediakastje. De roep om een App Store wordt steeds groter. Geruchten wijzen al maandenlang op een unieke winkel voor de Apple TV, met daarin gratis en betalende applicaties voor op de televisie. Als de berichten kloppen, gaat Apple eigenhandig de televisiemarkt op zijn kop zetten. Dan verandert de Amerikaanse fabrikant iedere televisie in een Smart TV. Althans, als die App Store vergelijkbaar is in opzet met de online winkels van de Smart TV’s van Samsung en Philips. Gezien de ervaring die Apple heeft met het aanbieden van applicaties, kan het haast niet anders dat een App Store het paradepaardje van de Apple TV 4 gaat worden.

2. Games

real racing

Ja, de games. Volgens het doorgaans betrouwbare 9to5Mac krijgt de nieuwe Apple TV een speciale Game Store, waar app-ontwikkelaars de ruimte krijgen om hun aanbod hiernaartoe te transporteren. Daarmee verandert de Apple TV jouw televisie in een heuse gameconsole. Apple lijkt hiermee de strijd aan te gaan met de Xbox van Microsoft en PlayStation van Sony. Consoles die vanwege hun dure prijs minder aantrekkelijk zijn voor iemand die niet zóveel voor een spelcomputer wil uitgeven.

Mobile gaming zit in de lift. Het is daarom niet ondenkbaar dat Apple wil meeliften op het succes dat veel indie-ontwikkelaars nu hebben. Maar ook voor grote producten kan de kast de liefhebber een dienst bewijzen. MMO’s zijn bijvoorbeeld al speelbaar op de iPad. Met de verwachte verbeterde techniek moeten Apple TV-games een stuk krachtiger en veelzijdiger worden dan het huidige aanbod. De eerste Apple TV’s worden al aangedreven door een gemodificeerde iPhone-processor. En de 64-bits A7-processor, die momenteel in de iPhone 5S zit, is krachtig genoeg om zware titels te kunnen draaien.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de aankomende Apple TV een minstens zo krachtige en snelle chip krijgt toegewezen. Games zullen volgens de geruchten gespeeld kunnen worden via andere devices, als de iPad en de iPhone. Daarmee treedt Apple in de voetsporen van Sony en Nintendo, die een dergelijke technologie al op hun laatste spelcomputers hebben toegepast. Via Airplay is het overigens al mogelijk om bepaalde games naar het televisiescherm te streamen. Maar toch zou het prettiger zijn als we games op de Apple TV konden installeren. Zeker omdat dan ondersteuning voor gamecontrollers om de hoek komt kijken.

3. Update AirPlay

Airplay

Hoewel AirPlay al jaren lang en breed beschikbaar is voor gebruikers van iOS-devices, hopen we dat de Apple TV gelijktijdig met een verbetering op dit streamsysteem komt. Zoals bekend maakt Airpay het mogelijk om het scherm van je iPad of iPhone via een Wi-Fi-signaal naar een Apple TV te streamen. Helaas zitten er hier een hoop haken en ogen aan en is de functie vrij beperkt. Vooral de schokkende beelden en storende verbindingen zijn een doorn in het oog.

Volgens de laatste geruchten werkt Apple aan een betere router voor de nieuwe Apple TV. 9to5Mac begreep van anonieme bronnen dat Apple de AirPort Express-router en de Apple TV gaat combineren. Dat zou het makkelijker moeten maken om in hoge kwaliteit te streamen; nu moet dat nog via een externe router, die niet altijd in dezelfde ruimte als de Apple TV staat.

4. TV On Demand

Apple TV content holt achteruit door moeilijke onderhandelingen met kabelaars’. Dit kopten we een aantal weken geleden op iPhoned, nadat bleek dat Apple volgens The Wall Street Journal problemen had met kabelleveranciers. De fabrikant wil de handen ineenslaan met zowel zenders als kabelleveranciers waardoor de Apple TV een soort van settopbox wordt, en dus niet een losstaand televisietoestel. Momenteel verlopen die gesprekken moeizaam en komt er volgens de krant minder unieke content naar de Apple TV.

appletv_1

Toch is deze ontwikkeling weldegelijk interessant. Al jarenlang komen er berichten voorbij over Apple’s gesprekken met grote televisiebazen. Televisiecontent moet zijn weg vinden naar de Apple TV. In oktober 2013 werd kabel-tv-expert Jean-François Mulé aangenomen door Apple. Dat zou ook wat moeten betekenen.

5. Ondersteuning 4K-beeld

Het staat nog in de kinderschoenen, maar ook deze feature is interessant om in het achterhoofd tre houden: 4K. Op Netflix is het tweede seizoen van House of Cards in een resolutie van minstens 3840 bij 2160 pixels te bekijken, hetgeen voor haarscherp beeld zorgt. Er zijn op dit moment relatief weinig 4K-televisies op de markt, dus erg gewild zijn ze nog niet onder de consument. Maar als Apple er alvast op inspeelt, heeft het straks met de Apple TV een mooie voorsprong op de concurrentie.

House-of-Cards----image-from-Netflix_610x344

Andere leuke dingen die we graag willen zien: ondersteuning voor het MKV-bestandsformaat en de mogelijkheid voor het gebruiken van een usb als externe schijf, al is dat in het geval van Apple vloeken in de kerk. Volgens de laatste geruchten krijgt de nieuwe Apple TV een diepere integratie met iOS, maar wat daar concreet mee bedoelt wordt, is niet te zeggen.

Het is nog even afwachten wanneer de Apple TV 4 wordt aangekondigd. Geruchten doen de ronde dat Apple de vierde generatie deze Kerst verkrijgbaar stelt. Het multi-media kastje wordt vermoedelijk in maart of in april onthuld op een evenement. De Apple TV is sinds maart 2007 verkrijgbaar. De derde generatie is momenteel verkrijgbaar via de Apple Store en andere online winkels voor circa 100 euro.

Het laatste Apple TV nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu