Toekomstmuziek: een Siri fotozoekfunctie?
Roel van Hout

Apple heeft een nieuw patent aangevraagd, waarin een Siri zoekfunctie omschreven wordt. Eventueel zou je met Siri dus aan de hand van onderwerpen foto’s kunnen gaan zoeken.

De mogelijkheden van Siri, Apple’s spraakbesturingssoftware, zijn uitgebreid – bekijk vooral eens onze Siri gids, voor alles wat je Siri kunt vragen – maar er komt wellicht in de toekomst een Siri fotozoekfunctie bij.

Deze wordt althans omschreven in een nieuwe patentaanvraag van Apple. Daarin staat dat een iPhone- of iPad-bezitter na het nemen van een foto met Siri de inhoud van een foto kan omschrijven – bijvoorbeeld ‘ik aan het wandelen in het park met de hond’, waarna Siri de foto zal taggen met de sleutelwoorden ‘hond’, ‘park’ en ‘wandeling’.

Vervolgens kun je later gemakkelijk foto’s met dit of andere onderwerpen door Siri erom te vragen, terugvinden. Dit alles natuurlijk in het Engels, want het is niet duidelijk of we nog een versie van Siri met een Nederlands vocabulaire kunnen verwachten.

Siri fotozoekfunctie

Siri fotozoekfunctie kan ook automatisch werken

De Siri fotozoekfunctie zou echter ook automatisch kunnen werken: in het patent wordt door Apple gesuggereerd dat foto’s automatisch van relevante tags kunnen worden voorzien op basis van informatie uit eerdere foto’s. Zo zouden gezichten, gebouwen en landschappen kunnen worden herkend.

Apple zette al een eerste stap in de richting van deze manier van foto’s sorteren met de introductie van iOS 7, waarin de standaard foto-app ook een sorteerfunctie voor ‘Momenten’ bevat: foto’s worden dan ingedeeld op basis van wanneer en waar foto’s zijn genomen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.