De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Zo ziet Apple-veteraan Bill Atkinson de toekomst van Siri

Rutger Otto
27 september 2016, 20:53
2 min leestijd
Zo ziet Apple-veteraan Bill Atkinson de toekomst van Siri

Siri staat nog maar in de kinderschoenen, denkt Bill Atkinson. Maar als de spraakassistent ergens kan opgroeien, dan is het wel in de oren van gebruikers, via de AirPods.

Lees verder na de advertentie.

De toekomst van Siri

Apple brengt de AirPods in oktober uit. Online zijn de draadloze oordoppen al weggelachen door sceptici. Ze zouden op tandenborstels lijken en zomaar uit je oren vallen. Maar ze kunnen wel eens heel belangrijk worden voor Apple, denkt Bill Atkinson, de ontwikkelaar van 1978 tot 1990 bij Apple werkte. En dat komt allemaal door Siri, zegt hij tegen Fast Company, want dat wordt een enorm belangrijk onderdeel van de dopjes.

Met de AirPods kun je namelijk direct spraakcommando’s geven aan Siri, die taken voor je uitvoert en antwoord op je vragen geeft. Denk aan de computer in de film Her. Volgens Atkinson kunnen de AirPods een veel natuurlijkere assistent worden dan bijvoorbeeld Google Glass. “Ik denk niet dat mensen constant post-its over hun gezichtsveld willen zien worden. De wereld is al druk genoeg.”

toekomst van siri
Steve Jobs en Bill Atkinson

Jane 0.1

Persoonlijke assistenten zijn verre van ideaal op de smartphone, zegt Atkinson, maar oordopjes zijn dat wel. Hij vergelijkt het met de Ender’s Game tv-serie uit de jaren ’80. De kunstmatige intelligentie in die serie, Jane, leeft in een oor-implantaat van hoofdpersonage Ender. Jane kan miljoenen berekeningen per seconde doen en op evenveel manieren reageren. “Siri is op dit moment Jane 0.1”, zegt Atkinson. “Maar over een paar jaar kan het veel meer: het zal horen wat jij hoort en is in staat om in je oor te fluisteren.” Daarvoor moet de assistent nog veel slimmer worden. Dan zou het omgevingsgeluiden horen en daarop kunnen inspelen. Stel dat er een sirene klinkt, wordt andere audio via Siri gedimd. Daarnaast moet Siri heel discreet en netjes werken en dus niet gaan praten als je in gesprek bent.

Dat is volgens Atkinson echter nog verre toekomstmuziek. “Siri is nu nog een soort grap; het weet niet wat een conversatie is en dat moet verbeterd worden.” De ontwikkelaar denkt dat de assistent moet begrijpen wanneer de gebruiker over taboes praat of iets zegt dat politiek incorrect is. “Langzaam maar zeker gaan we daar naartoe.” Dat geldt niet alleen voor Siri, ook voor andere spraakassistenten.

Oren en ogen

Bill Atkinson denkt dat het nog wel even duurt voordat de AirPods een camera krijgen. Als Siri dingen, plekken en mensen kan herkennen, kan de assistent nog beter worden. “Een microfoon kan al indringend overkomen, maar constant filmen is dat helemaal”, zegt Atkinson. “Het duurt misschien nog wel tien jaar voordat er een camera komt, als mensen zich realiseren dat privacy niet echt bestaat.”

“Siri zal alles van je weten”, zegt Atkinson. “Siri zal alles horen wat jij hoort en alles zien wat jij ziet. En de AirPods lijken een vroege evolutie van assistenten die werken met kunstmatige intelligentie.”

Lees meer over Siri

Bron: FastCo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu