Vooruitblik: dit is de volgende stap voor iPhone-fotografie

Erwin Vogelaar
9 februari 2018, 19:28
4 min leestijd
Vooruitblik: dit is de volgende stap voor iPhone-fotografie

De afgelopen jaren heeft de fotokwaliteit van iPhones enorme sprongen gemaakt, maar wat is de volgende stap? We kijken in dit artikel naar de toekomst van iPhone-fotografie.

Lees verder na de advertentie.

De toekomst van iPhone-fotografie

De kiekjes die je met je iPhone maakt, worden met elk toestel mooier. De originele iPhone had maar een 2 megapixel-camera, waardoor het leek alsof je foto’s met een aardappel maakte. Tegenwoordig zien beelden gemaakt met een moderne iPhone eruit alsof ze van een professionele camera komen. Qua scherpte, belichting en diepte zijn de toestellen er flink op vooruit gegaan.

De ontwikkeling houdt niet op, want ook de afgelopen jaren zijn er enkele mooie stappen gemaakt. Met name opvallend is de dubbele camera sinds de iPhone 7 Plus en introductie van het bokeh-effect bij het maken van portretfoto’s. Met dit effect wordt de achtergrond automatisch vervaagd, zodat de persoon in beeld er extra mooi uitziet. Het hoogtepunt is op dit moment de uitzonderlijk goede camera in de iPhone X. Maar wat is de volgende stap?

Betere camera’s

Om eerst maar een open deur in te trappen: de camera’s zelf worden steeds geavanceerder. Dat betekent dat bij elke nieuwe generatie iPhone de beelden scherper worden, niet in de minste plaats door betere stabilisatie. Tevens wordt het steeds makkelijker om in slechte lichtomstandigheden mooie beelden te maken en worden kleuren realistischer weergegeven. Ook wordt de mogelijkheid om in te zoomen geavanceerder, zodat je zonder kwaliteitsverlies dichterbij je doelwit komt. Vergeet daarnaast ook de hogere resoluties niet.

iphone-fotografie

Spannender wordt het natuurlijk als er iets compleet nieuws bijkomt. Deels kunnen we hiervoor afkijken bij moderne Android-toestellen. Hoewel Apple genoeg originele ideeën heeft en met name met Face ID voorloopt op alle andere smartphonemakers, is het geen geheim dat het bedrijf ook vaak functies introduceert die Android-gebruikers al kennen.

Drie camera’s

Een voorbeeld daarvan is de dubbele camera. Deze was al sinds 2004 op Android-toestellen te vinden met een soort bokeh-effect, maar toen was de kwaliteit natuurlijk nog niet om aan te zien. Ook optische beeldstabilisatie in de iPhone X was al terug te vinden in de Galaxy Note 8.

Dus wat zijn de nieuwste ontwikkelingen bij Android? Eén van de opvallendste toevoegingen is een derde camera aan de achterkant. Huawei lijkt hiervoor te gaan met zijn nog onaangekondigde P20. Wat hierdoor exact mogelijk wordt, is nog niet duidelijk.

Kunstmatige intelligentie

De belangrijkste stap voor de toekomst van smartphonecamera’s lijkt echter niet bij hardware, maar software te liggen. Google maakt grote stappen om via kunstmatige intelligentie betere foto’s te maken. Dat is nu al duidelijk bij de Pixel-smartphones, waar waanzinnige kiekjes uitkomen door Googles software. Daarnaast doet het bedrijf uitgebreid onderzoek naar technologie waarbij foto’s al worden bewerkt nog voordat je ze neemt.

Apple is ongetwijfeld ook bezig om via kunstmatige intelligentie fotografie makkelijker en mooier te maken, maar doet dat niet zo openbaar als Google. Dat kan niet anders. Kunstmatige intelligentie met machine learning is een spannend en onvoorspelbaar gebied dat waarschijnlijk veel gaat betekenen voor de toekomst van smartphonecamera’s.

Augmented reality

De ontwikkeling van augmented reality is tevens onlosmakelijk verbonden met de camera. Aan de ene kant kunnen we steeds meer met de camera doen. Hoewel ARKit nog niet zo groot is geworden als Apple ongetwijfeld had gehoopt, geeft het wel een idee van hoe handig augmented reality-apps kunnen zijn. Bijvoorbeeld om iets op te meten met een digitale liniaal of het plaatsen van digitale meubels.

iphone-fotografie

Aan de andere kant zorgt augmented reality ervoor dat de beelden die we maken leuker worden. We kunnen al jaren maskers plaatsen in Snapchat of andere digitale elementen toevoegen en Apple doet sinds kort ook een duit in het zakje. De mogelijkheden om je foto’s leuker te maken met digitale elementen wordt alleen maar complexer en mooier, zodat het digitale straks niet meer is te onderscheiden van de echte beelden.

Meer

Uit de eerste geruchten over de nieuwe iPhone van 2019 (de geruchten zijn er al vroeg bij dit jaar), blijkt dat Apple de camera voor Face ID wil combineren met de normale camera aan de voorkant. Dit is natuurlijk bedoeld om de bekende notch kleiner te maken, maar biedt wellicht ook andere mogelijkheden.

Als we nog iets verder vooruit denken, kunnen 360-graden-camera’s in smartphones worden verwerkt. Nu moet daar nog een extra gadget voor worden aangeschaft. Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor de toekomst van de smartphonecamera, waardoor je waarschijnlijk weer elk jaar weer een nieuwe iPhone wil.

Wil je meer lezen over fotografie op de iPhone? Komt dat even goed uit. Een maand lang schrijven we extra veel over dit onderwerp. Check het overzicht hieronder.

Lees meer in ons Fotografie-thema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu