Alles over refurbished iPhones: prijzen, voorwaarden en garantie
Gijs Ettes

De markt voor refurbished iPhones in Nederland is de laatste jaren explosief gegroeid. Maar wat is dan nu precies, zo’n refurbished iPhone? En waar moet je op letten als je er eentje koopt? In deze koopgids zetten we alles op een rijtje.

Refurbished: aantrekkelijke optie

Wie op zoek is naar een iPhone, maar niet de hoofdprijs wil betalen, kan een refurbished iPhone kopen. Dit is een gebruikt toestel dat is schoongemaakt, gerepareerd en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Refurbished betekent gereviseerd en er zijn dan ook wezenlijke verschillen tussen een tweedehands toestel en eentje dat als refurbished wordt verkocht.

In sommige gevallen is een refurbished iPhone niet van nieuw te onderscheiden, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Juist daarom is het goed om te weten waarop je moet letten als je een dergelijk toestel overweegt. Grofweg zijn de volgende zaken van belang:

  1. Staat van het toestel
  2. Wijze van refurbishing
  3. Beschikbaarheid
  4. Prijzen
  5. Betrouwbaarheid webshop
  6. Levering en retourbeleid
  7. Garantie

Inmiddels kun je opgeknapte toestellen vinden bij een groot aantal webshops. In dit artikel nemen met je door waar je op moet letten bij het aanschaffen van een refurbished iPhone, en welke voor- en nadelen dit biedt. Je kunt een hoop geld besparen, maar ook bedrogen uit komen.

1. Staat van het toestel

Hoewel je misschien denkt dat tweedehands en refurbished op hetzelfde neerkomen, zit er in werkelijkheid een flink verschil tussen de twee. Een tweedehands iPhone die je oppikt op Marktplaats of eBay is eigenlijk gewoon een gebruikt toestel. De eigenaar, doorgaans een particulier, heeft het toestel een aantal jaren gebruikt en verkoopt het zonder verbeteringen aan je door. Daardoor kun je te maken hebben met krassen op de behuizing, een verzwakte accu of andere kleine problemen. Ook zit er doorgaans geen garantie op.

Als gezegd is een refurbished iPhone gereviseerd, wat betekent dat hij nagekeken is door experts en waar nodig is voorzien van nieuwe onderdelen. Ook is hij schoongemaakt en grondig opgepoetst waardoor hij vaak als nieuw lijkt. Doorgaans worden refurbished toestellen ingedeeld in grades. A-grade betekent dat het toestel er vrijwel nieuw uitziet, terwijl een B-grade meer krassen en beschadigingen op de behuizing kan hebben. Een C-grade iPhone is zwaar gebruikt, vaak flink bekrast, maar daardoor wel goedkoper. De levensduur van een gemiddelde iPhone bedraagt tussen de 6 en 7 jaar.

refurbished iPhones

Refurbished iPhones met de goedkeuring van Apple krijgen het label Certified Pre-Owned iPhone. Deze modellen zijn bij verschillende webshops verkrijgbaar en kun je met vertrouwen aanschaffen. Afhankelijk van de webwinkel waar je de refurbished iPhone koopt, kom je termen als ‘renewed’, ‘reborn’ of ‘remarketed’ tegen. Maak je daar niet teveel zorgen over: uiteindelijk komt het vrijwel op hetzelfde neer. Websites geven doorgaans duidelijk aan in welke staat je refurbished toestel zich bevindt, zodat je niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Tip: ga na wat de ‘grade’ van een toestel precies inhoudt. Wil je een toestel zonder veel gebruikssporen, kies dan geen B- of C-grade.

2. Wijze van refurbishing

Over het algemeen hanteren aanbieders van refurbished iPhones in Nederland ongeveer dezelfde werkwijze. Ze kopen grote partijen toestellen in bij returned logistics partijen (die retouren van fabrikanten en retailers regelen), beoordelen de staat en controleren de soft- en hardware. Zo wordt het toestel volledig gewist, waar nodig geüpdatet en op diverse punten gecontroleerd. Er wordt onder meer gekeken naar de behuizing, het scherm, de werking van de knoppen en de levensduur van de accu. Daarnaast wordt het toestel schoongemaakt.

Sommige partijen gaan een stapje verder, door bijvoorbeeld de accu en behuizing te vervangen. Soms wordt dit gedaan met onderdelen uit een andere (gebruikte) iPhone, maar soms ook met nieuwe, niet-originele onderdelen. In principe zijn nieuwe iPhone-onderdelen niet zomaar los verkrijgbaar, dus wees hier beducht op. Je kunt je vraagtekens zetten bij een webshop die beweert de accu van de iPhone te vervangen door een nieuw, origineel exemplaar.

Tip: twijfel je over de staat van een iPhone of de wijze van refurbishing, neem dan altijd even contact op met de verkopende partij.

3. Beschikbaarheid

Tijdens het oriënteren zul je merken dat niet elke iPhone refurbished beschikbaar is. Bovendien is van sommige modellen een veel groter aanbod dan anderen. Zo was de iPhone 5C geen groot verkoopsucces, maar refurbished was het toestel wel erg populair. Ook de modellen met meer GB’s (32 en 64GB) zijn refurbished populair, aangezien ze relatief goedkoop zijn. Betaal je bij een nieuw model 100 of 200 euro meer voor extra opslagruimte, bij oudere modellen is het soms nog maar een paar tientjes.

De nieuwste iPhones zul je niet snel refurbished aantreffen

Het zal voorlopig nog een tijdje duren voordat je een nieuw model als de iPhone X refurbished kan kopen. Nieuwere iPhones mogen door Apple nog niet direct refurbished verkocht worden, omdat ze concurreren met Apple’s eigen winkel. Bovendien zijn er nog geen grote partijen gebruikte iPhone X’s op de markt, waardoor ze überhaupt niet opgekocht en gereviseerd kunnen worden. Naar verloop van tijd zal dat veranderen, maar ga ervan uit dat de nieuwste iPhones maar beperkt refurbished beschikbaar zijn. Bovendien zal het prijsverschil met nieuwe exemplaren in het begin klein zijn.

Tip: oudere iPhones of modellen met meer opslagcapaciteit zijn vaak stukken goedkoper en beter verkrijgbaar.

4. Prijzen

De prijzen van refurbished iPhones verschillen per aanbieder, maar ze zijn bijna altijd een stuk goedkoper dan nieuwe smartphones. Als je eenmaal weet wat voor type refurbished toestel je zoekt, is het tijd om naar de laagste prijzen te zoeken. Een beetje zoekwerk kan forse besparingen opleveren. De partijen hieronder hebben het grootste aanbod, maar hanteren niet altijd dezelfde prijzen. Bovendien stunten sommige aanbieders met de prijzen als ze op een gegeven moment een grote partij refurbished iPhones hebben opgekocht

We kunnen ons voorstellen dat je geen zin hebt om het hele web af te struinen om prijzen te vergelijken. Door gebruik te maken van onze prijsvergelijker kun je het actuele refurbished iPhone aanbod bekijken en vergelijken. Je kunt het aanbod filteren op model, opslagcapaciteit, staat, kleur en prijs. Zo weet je precies dat je een toestel koopt dat voldoet aan je eisen en budget.

Tip: gebruik onze prijsvergelijker voor refurbished iPhones om snel het aanbod te bekijken en vergelijken.

5. Betrouwbaarheid webshop

Het is in het verleden helaas voorgekomen dat kopers van refurbished iPhones werden gedupeerd doordat een webshop failliet ging of niet aan de verplichtingen voldeed. De eerder genoemde aanbieders van refurbished toestellen zijn in ieder geval allemaal in het bezit van een webshopkeurmerk en worden goed beoordeeld op sites als Trustpilot, Kiyoh en The Feedback Company.

refurbished iphones trustpilot

Ben je van plan iets te kopen via een andere webshop, achterhaal dan eerst de ervaringen van eerdere klanten. Vaak levert een simpele zoekopdracht via Google voldoende inzichten op over de betrouwbaarheid van de webshop. Kijk ook de levervoorwaarden na, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en waar je als klant aanspraak op kunt maken.

Tip: legitieme webshops hebben een keurmerk en worden goed beoordeeld op websites die klantenreviews verzamelen, zoals Trustpilot.

6. Levering en retourbeleid

De meeste aanbieders van refurbished iPhones hanteren dezelfde levervoorwaarden. Ze verkopen de toestellen met een oplader en simtool (voor het invoeren van je simkaart), maar leveren niet de originele verpakking en headset mee. Dit komt omdat de partijen die ze opkopen vaak niet deze accessoires bevatten. Soms wordt een niet-originele headset en verpakking meegeleverd. Dit staat dan aangegeven bij de beschrijving van het product.

Het retourbeleid kan per aanbieder verschillen

Vrijwel geen enkele webshops rekent verzendkosten, al moet je die vaak wel betalen als je een toestel per post retourneert. Controleer dit altijd even bij de voorwaarden. Bevalt het toestel niet of is er iets mis mee, dan kun je het meestal binnen 14 dagen retourneren zonder opgaaf van reden. Partijen als Swoop en Refurbished.nl zijn iets coulanter, door respectievelijk 40 en 30 dagen te geven om je aankoop uit te proberen. Dat is voldoende om na te gaan of de iPhone volledig naar behoren werkt.

Tip: controleer vooraf welke toebehoren worden meegeleverd en binnen hoeveel dagen je je aankoop kunt retourneren.

7. Garantie

Houd tot slot wel goed rekening met de garantie. Die kan namelijk aanzienlijk lager liggen dan bij een nieuwe iPhone. Waar je bij een nieuw toestel wettelijk recht hebt op twee jaar garantie, krijg je bij refurbished smartphone niet altijd deze garantieduur. Veelal ligt de garantie op refurbished smartphones tussen de 12 en 24 maanden, dit verschilt per aanbieder. In onze Refurbished prijsvergelijker zie je de garantieduur per aanbieder terug. De garantie die je krijgt bij een refurbished iPhone is bovendien bij de verkoper en niet bij Apple zelf.

Tip: koop je toestel bij een refurbished partij met een eigen servicedesk. Bij een reparatie ben je je toestel dan aanzienlijk korter kwijt.

Refurbished iPhones bestellen

Overweeg je om een refurbished iPhone te bestellen, dan kun je bij diverse partijen terecht. Het verschil tussen een refurbished en een tweedehands toestel is dat eerstgenoemde volledig is gecontroleerd, schoongemaakt en gerepareerd en doorgaans wordt verkocht met één jaar garantie. Hieronder hebben we de scherpste prijzen per toestel voor je op een rijtje gezet.

Wil je toch liever een nieuwe nieuwe iPhone los kopen? Bekijk dan onze losse iPhone kopen pagina voor de beste deals.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.