Zo maakt Tinder werk van bestrijding nepprofielen
Gijs Ettes

Tinder en het beveiligingsbedrijf TeleSign hebben de handen ineengeslagen om het aantal bots dat de dating-app gebruikt om spam en malware te verspreiden, terug te dringen.

Tinder spambots groot probleem

tinder spambotsTinder heeft al sinds de introductie last van spambots die nietsvermoedende gebruikers verleiden om op malafide links te klikken. Deze zijn in de meeste gevallen gemakkelijk te herkennen, maar dat neemt niet weg dat spam op Tinder een groot probleem is. Bovendien vond een Amerikaanse programmeur een lek in de app die het mogelijk maakte om een bot te creëren die hetero mannen aan elkaar koppelt. En er zijn meer dummyprofielen actief die proberen om bijvoorbeeld pornosites of mobiele games te promoten.

Sinds de samenwerking met TeleSign, die begin vorig jaar werd aangegaan, is de spam volgens Tinder met 90 procent teruggebracht. Maar het probleem is nog steeds niet opgelost, waardoor er nu ter verificatie sms’jes worden gestuurd naar profielen die argwaan wekken door hun historie en gebruikerspatronen. Wordt er getwijfeld aan de goede bedoelingen van een gebruiker, dan ontvangt deze ter controle een sms om aan te tonen dat hij of zij een mens is.

Sowieso is een koppeling met Facebook nodig om Tinder te gebruiken, maar dat is dus niet voldoende gebleken. Tinder geeft dan ook aan dat spam een probleem is en blijft, en dat er constant wordt gekeken naar hoe dit beter aangepakt kan worden.

Als gebruiker kun je aan de bel trekken als je een Tinder spambot tegenkomt door op de optieknop rechtsboven te tikken en het desbetreffende profiel te rapporteren. Vervolgens wordt de match met de ander opgeheven. Tot slot wordt gebruikers afgeraden om op links te klikken die via Tinder worden gedeeld.

Tinder downloaden

Tinder is een populaire dating-app die sinds 2013 beschikbaar is in de Nederlandse App Store. In de app kun je profielen van mensen in jouw omgeving beoordelen door ze naar links en naar rechts te swipen. Bij een wederzijdse ‘like’ word je met de ander gematcht en start een chatgesprek. In Nederland maken naar schatting anderhalf miljoen mensen gebruik van Tinder.

Tinder®

Tinder Inc.

5 (10 reviews)
Gratis via App Store

Tinder®
Tinder®
Tinder®
Tinder®
Tinder®

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.