Consumentenbond: Zo schenden Tinder en andere apps je privacy

Erwin Vogelaar
7 maart 2016, 20:27
3 min leestijd
Consumentenbond: Zo schenden Tinder en andere apps je privacy

Volgens de Consumentenbond zou dating-app Tinder onze privacy schenden. De privacyvoorwaarden van de app zijn te vaag, Facebook-data wordt gedeeld met derden en meer. Ook andere apps maken zich hier schuldig aan.

Lees verder na de advertentie.

Tinder schendt privacy

De Consumentenbond stelt maandag in een nieuwsbericht dat Tinder de privacy van de gebruikers schendt. De organisatie berust zich hierbij op informatie van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerradet, dat onderzoek heeft gedaan naar deze voorwaarden. Tevens zou de dating-app allerlei persoonlijke gegevens uit het verbonden Facebook-account naar derde partijen sturen.

“In de algemene voorwaarden van Tinder geven gebruikers Tinder feitelijk toestemming om voor eeuwig van alles te doen met hun persoonlijke gegevens, zoals chats, foto’s en video’s”, stelt directeur Consumentenbond Bart CombĂ©e. “Dit is extra kwalijk omdat kinderen vanaf 13 jaar al gebruik kunnen maken van Tinder en gebruikers hun Tinder-account niet kunnen verwijderen.” Het is wel mogelijk om het account te verwijderen, maar volgens de Consumentenbond is Tinder niet duidelijk of daarmee ook de gegevens worden verwijderd. “Bovendien kan Tinder zijn privacyvoorwaarden aanpassen zonder gebruikers daarover te informeren”, stelt CombĂ©e.

Tinder schendt privacy

Ook kwalijk noemt de Consumentenbond de informatie die uit Facebook-profielen gehaald wordt, want bij het starten van Tinder moet je eerst de app verbinden met het sociale netwerk. De Consumentenbond stelt dat de app vervolgens niet alleen al je informatie kan lezen, zoals je e-mailadres, vrienden, arbeidsverleden, seksuele voorkeur, foto’s en vind-ik-leuks, maar ook het recht behoudt om deze gegevens door te sturen naar derde partijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan adverteerders.

Tinder schendt privacy

Vaag taalgebruik

Ook stoort de Consumentenbond zich aan het vage taalgebruik in de privacyvoorwaarden. Zo zou er 85 keer de woorden ‘kan’ en ‘mag’ gebruikt worden, ook in combinatie met ‘derde partijen’ en ‘ip-adres’. Wel duidelijk is Tinder over het feit dat het bedrijf een onherroepelijke en eeuwigdurende licentie op jouw ‘content’ heeft, waaronder dus al je chats, foto’s en video’s in de app. Ook kan je account zonder pardon verwijderd worden zonder dat je ongebruikt tegoed terugkrijgt.

Tinder schendt privacy

De Consumentenbond vergelijkt Tinder met dating-app Happn, dat iets beter scoort als het gaat om privacybeleid. Zo geeft Happn geen sublicentie over jouw gegevens door aan andere partijen, is er duidelijkheid over het verwijderen van gegevens en krijgt de gebruiker een melding als de voorwaarden aangepast worden. De Consumentenbond onderzoekt nog hoe het Tinder op de zorgen kan aanspreken. Tevens heeft de organisatie de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens geĂŻnformeerd.

Appfail

In het onderzoek Appfail beschrijft Forbrukerradet de problemen met Tinder en andere apps. Hoewel Tinder vooral opvalt, scoren ook andere apps slecht. Zo geven Snapchat en Wordfeud geen tijdige waarschuwing bij het veranderen van de voorwaarden en gebruiken apps als Instagram en Twitter ook wazig taalgebruik waardoor de voorwaarden zelfs onleesbaar kan worden. Helaas is er maar een kleine selectie van apps onderzocht.

Tinder is vooral niet alleen met het doorsturen van je ‘content’, want dat doen onder andere Facebook, Twitter en Snapchat ook. Zo blijkt maar weer dat als je niet betaalt voor het gebruiken van een product, dat je zelf het product bent. Dit is niet altijd kwalijk, maar wel iets om in het achterhoofd te houden voordat je een app als Tinder installeert.

Lees het laatste nieuws over Tinder

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu