Cook roept weer op tot regulering van techbedrijven: ‘nu is het moment’
Dennis de Vries

De overheid moet wetten introduceren om de verzameling van persoonsgegevens door techbedrijven aan banden te leggen. Dat zegt Apple-ceo Tim Cook in een interview.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Tim Cook: ‘Overheid moet met wetten komen’

In het interview met het Amerikaanse ABC News reageert Tim Cook op vragen naar privacy en verzameling van persoonsgegevens door technologiebedrijven als Amazon, Facebook, Google en Apple. Cook zegt daarop dat we het punt voorbij zijn waarop techbedrijven met persoonsgegevens vertrouwd kunnen worden. Hij vindt dat de overheid met wetten moet komen om de privacy van gebruikers te beschermen.

apple verkoopt privacy

“Ik denk dat de overheid dit gebied moet reguleren,” zo laat hij weten tegenover de camera’s van ABC News. “Als er iets nieuws geprobeerd wordt, waarvoor bedrijven hun eigen toezichthouder zijn, dan is nu het moment om een privacywet te introduceren.”

Geen fan van regulering

Het is niet de eerste keer dat Cook oproept tot regulering van de branche waarin Apple opereert. Hij voegt daar wel aan toe dat hij geen fan is van overheidsregulering in het algemeen, omdat het ‘onbedoelde bij-effecten kan hebben’.

Volgens Cook heeft het niet veel zin om grote technologiebedrijven te dwingen zich op te delen. Amerikaanse politici spelen met het idee om bijvoorbeeld Facebook op te breken, om zo een monopoliepositie te voorkomen. “Tenzij je de persoonsgegevens weghaalt bij die bedrijven, lost dat niet zoveel op”, zo zegt hij.

Lees ook de column: ‘Apple moet het recht op opscheppen over privacy weer verdienen’

Sign in with Apple

Cook gebruikt hetzelfde interview om privacyvriendelijke functies in Apple-producten te benadrukken. Als voorbeeld noemt hij Sign in with Apple, een privacyvriendelijke en veilige manier om in te loggen bij apps en websites.

Ook geeft hij aan dat Apple geen geld verdient aan het verkopen of inzetten van persoonsgegevens. “Onze producten zijn iPhones, iPods en AirPods. Als we jou kunnen overtuigen er eentje te kopen, dan kunnen we daar een beetje geld mee verdienen (…) Wij proberen geen geld te verdienen aan jouw informatie.”

Lees meer over Apple en privacy

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.