De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Tim Cooks visie over privacy en bescherming bij Apple

Rutger Otto
3 juni 2015, 8:33
2 min leestijd
Tim Cooks visie over privacy en bescherming bij Apple

Apple-ceo Tim Cook werd deze week geëerd tijdens het Champions of Freedom event in Washington. Hij gaf daar een toespraak over Apple’s standpunten wat betreft privacy en hoe belangrijk het is om klanten-informatie te beschermen.

Lees verder na de advertentie.

Tim Cook speech

Het Champions of Freedom evenement werd opgezet door de Electronic Privacy Information Center (ofwel EPIC). Tim Cook werd geëerd voor zijn ‘zakelijk leiderschap’ bij Apple. Volgens TechCrunch hield hij vervolgens een ‘karakteristiek en passievol’ betoog over privacy, bescherming en versleuteling van data.

“Zoals velen van jullie keurt ook Apple het idee af dat onze klanten moeten kiezen tussen privacy en veiligheid”, begon Cook. “We kunnen en moeten het allebei bieden, in dezelfde mate. Wij vinden dat mensen een fundamenteel recht op privacy hebben. De Amerikaanse mensen eisen het, de grondwet eist het, moraliteit eist het.”

tim cook speech

Uithalen naar Google

Cook deelde ook sneren uit aan andere bedrijven (Google en Facebook) zonder namen te noemen. “Ze proberen alles over je te leren wat ze maar kunnen om er geld aan te verdienen. Dat vinden we verkeerd en dat is niet het soort bedrijf dat Apple wil zijn.”

De Apple-ceo maakte ook de grond gelijk met gratis diensten, met een flinke uithaal naar Google’s Foto’s-app, waarmee gebruikers gratis en oneindig veel opslag wordt geboden. “We geloven dat de klant zijn eigen data moet beheren”, zei Cook. “Wellicht hou je van deze zogenaamde gratis diensten, maar ze zijn het niet waard om je e-mail te registreren, je zoekgeschiedenis bij te houden en nu zelfs je familiefoto’s te gebruiken om te verkopen en wie weet met wat voor reclamedoel. Ooit zullen klanten het zien voor wat het is.”

Versleuteling

Apple vindt het verder belangrijk dat de overheid niet zomaar in data van gebruikers kan spitten. Sinds de komst van iOS 8 slaat Apple geen encryptiesleutels meer op, zodat het bedrijf versleutelde data niet meer kan omzeilen op verzoek van de regering. Het verzwakken van versleuteling door een ‘master key’ achter de hand te hebben, druist volgens Cook in ‘tegen de grondwet en het ondermijnt de grondbeginselen van ons land’.

Lees meer over Tim Cook

Bron: TechCrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen