Tim Cook levert loon in, maar heeft nog steeds niets te klagen

Rutger Otto
7 januari 2017, 10:01
2 min leestijd
Tim Cook levert loon in, maar heeft nog steeds niets te klagen

De ceo van Apple verdiende na een matig iPhone-jaar anderhalf miljoen dollar minder dan het jaar ervoor.

Lees verder na de advertentie.

Tim Cook salaris zakt in

Het lukte Apple in 2016 niet om zijn verkooptargets te halen, daarom verdiende Tim Cook minder dan in 2015 en 2014. Vorig jaar verdiende de Apple-ceo ‘slechts’ 8,75 miljoen dollar. In 2015 was dat nog 10,28 miljoen en in 2014 was dat 9,22 miljoen. Apple wilde de nettowinst van 2015 overtreffen, maar dat lukte niet. Vorig jaar stond de winst op 215,6 miljard dollar, terwijl een jaar eerder 223,6 miljard dollar werd binnengehaald.

Door de dip, die voornamelijk is aan te schrijven aan tegenvallende verkopen van de iPhone, ontvingen topmensen van Apple 89,5 procent van hun salaris en bonussen. Tim Cook kreeg overigens wel 136 miljoen dollar aan aandelenopties, wat tien keer meer is dan andere directieleden. Daarvoor moet hij de komende jaren wel met Apple blijven presteren. Bij zijn aanstelling kreeg hij aandelen die hij in 2021 pas mag innen, als zijn werk is voltooid.

iPhone 7 levertijd

Minder iPhones

Het was een hobbelige rit voor Apple in 2016. Met name iPhones bleken minder in trek dan voorgaande jaren. Zo verkocht het bedrijf er in het vierde kwartaal 45,1 miljoen, 2,5 miljoen exemplaren minder dan in 2015. De totale omzet ging met bijna 9 procent omlaag. In dat vierde kwartaal waren de iPhone 7 en iPhone 7 Plus nog maar net op de markt, dus of die goed hebben verkocht weten we nog niet. Deze maand komen de eerste kwartaalcijfers van 2017 naar buiten.

Verkopen iPhone 7 en MacBook Pro

Afgelopen week echter het bericht dat Apple de iPhone 7-productie met tien procent zou laten afzwakken, omdat het toestel relatief traag verkoopt. Dat hoeft overigens niet direct iets te betekenen, dus we wachten de nieuwe kwartaalcijfers nog even af. Waarschijnlijk komen we dan ook meer te weten over de verkoopcijfers van de nieuwe MacBook Pro (met Touch Bar) die recent is uitgekomen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Bron afbeelding: Tim Cook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu