Tim Cook pleit voor striktere privacyregels

Michel van 't Klaphek
25 maart 2018, 13:23
2 min leestijd
Tim Cook pleit voor striktere privacyregels

Apple-ceo Tim Cook roept op tot strengere privacyregels. Dit doet hij naar aanleiding van het Facebook-schandaal, waarbij de gegevens van miljoenen gebruikers werden verzameld en misbruikt.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Tim Cook privacyregels te laks vindt

Tijdens een bijeenkomst in China roept de Apple-prominent op tot “weldoordachte” regels met betrekking tot het verzamelen van gebruikersdata. Deze woorden zijn met name naar technologiebedrijven gericht, waarbij data vaak hét verdienmodel is.

“Ik denk dat deze specifieke situatie dermate grootschalig en ernstig van aard is, dat weldoordacht en strikt beleid noodzakelijk is”, zo zegt Cook. “Het feit dat iedereen maar de hele tijd weet waar je naar zoekt, met wie je contact hebt, wat je leuk vindt en wat niet – ik ben van mening dat dit niet mogelijk moet zijn”.

Facebook privacyschandaal

De woorden zijn natuurlijk aan het adres van Facebook geadresseerd. Het sociale medium kwam in opspraak vanwege een schandaal waarbij Cambridge Analytica, een databedrijf, de gegevens van 50 miljoen gebruikers heimelijk verzamelde en misbruikte. Tot overmaat van ramp was Facebook zelf al sinds 2015 op de hoogte van deze situatie, maar ondernam geen actie.

Ook interessant: 5 tips om minder persoonlijke data met Facebook te delen

‘Mensen weten niet hoeveel technologiebedrijven van hen weten’

Volgens Cook is Apple al langere tijd op de hoogte van deze problematiek. “We zijn al sinds jaren bezig met het feit dat mensen teveel persoonlijke gegevens delen, zonder te weten dat technologiebedrijven zeer specifieke profielen van hen opbouwen”.

Dat een schandaal eraan zat te komen, was daardoor onvermijdelijk, zo zegt Cook. “Wanneer mensen erachter komen hoeveel bedrijven eigenlijk van hen weten – zonder dat ze het zelf doorhebben – overheerst natuurlijk een enorm gevoel van boosheid en verontwaardiging. Helaas is dit nu al meerdere keren gebeurd”.

Lees ook: Tip: zo verwijder je je Facebook-account op je iPhone

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen