Hoe Tim Cook ‘s werelds belangrijkste tech-diplomaat werd

Lars Paijmans
19 juni 2018, 11:15
2 min leestijd
Hoe Tim Cook ‘s werelds belangrijkste tech-diplomaat werd

We kennen Tim Cook allemaal als ceo van Apple, maar de afgelopen maanden is hij vooral achter de schermen politiek actief om een handelsconflict tussen de VS en China te vermijden. Daarmee staat hij midden tussen president Trump en China’s leider Xi Jinping.

Lees verder na de advertentie.

Hoe voor Tim Cook politiek steeds belangrijker wordt

The New York Times presenteert vandaag een uitgebreid kijkje in het leven van Cook. De ceo komt regelmatig in het nieuws als leider van Apple, maar sinds Trump aan de macht is in de Verenigde Staten is hij steeds vaker politiek actief. Dat geeft hem in de techsector de bijnaam van ‘tech’s topdiplomaat’, en dat is niet voor niks.

Terwijl de VS en China steeds meer tegenover elkaar komen te staan op het gebied van handelsrelaties, begint Apple het benauwd te krijgen. Het bedrijf uit Cupertino is namelijk erg afhankelijk van de twee landen, en een mogelijk conflict kan dus grote gevolgen hebben.

Tim Cook politiek

Zo worden iPhones niet alleen in China geproduceerd, maar is het land onder leiding van Tim Cook ook één van de belangrijkste afzetmarkten van Apple geworden. Jaarlijks haalt Apple zo’n 50 miljard dollar aan omzet uit China binnen, bijna een kwart van de wereldwijde omzet die Apple realiseert. Een bijzondere prestatie, omdat China in dezelfde periode vooral meer controle kreeg en Amerikaanse techbedrijven buitensloot.

Trump zou al beloofd hebben dat de iPhone vrijgesteld wordt van mogelijke sancties, ondanks het feit dat Apples smartphones wel in China geproduceerd worden. In het verleden heeft Cook al gezegd niet bang te zijn dat de iPhone getroffen wordt door dit soort maatregelen. Hij maakt zich dan ook vooral druk om de reactie van China, en de ‘bureaucratische machine’ die het land tegen Apple kan inzetten.

Lees ook: Tim Cook wil morele bijdrage leveren aan landen waar Apple zaken doet

Apple is bang voor Chinese sancties

Zo zeggen bronnen dat Apple bang is dat de Chinese overheid voor vertragingen gaat zorgen in de productie, door strengere controles in te stellen. Onder het mom van nationale veiligheid kan de overheid hierdoor relatief gemakkelijk de productieplannen van Apple in de war schoppen, met gevolgen die wereldwijd merkbaar zijn.

Om dit te voorkomen, staat Tim Cook aan het hoofd van een team van lobbyisten die in China en Washington D.C. aan de slag gaan. Dankzij dit team heeft Apple inmiddels een goede relatie opgebouwd met de Chinese overheid.

Ondertussen houdt Cook de banden warm met belangrijke handelsfiguren in de Amerikaanse en Chinese overheid. Zo probeerde hij onlangs president Trump te overtuigen dat een handelsoorlog slecht is voor de Amerikaanse economie. “Ieder land heeft zijn eigen wetten en regels”, legde Cook uit tijdens een evenement in China. “Jij staat voor de keus of je er aan meedoet, of langs de zijlijn gaat roepen hoe dingen beter kunnen. Je zult de arena in moeten, want vanaf de zijlijn verander je niets.”

Het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen