De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Tim Cook spreekt over zijn leven met Steve Jobs

Rutger Otto
18 maart 2015, 10:45
2 min leestijd

Apple ceo Tim Cook werd niet zomaar de baas van het bedrijf toen Steve Jobs stierf. De twee hadden een goede band en Jobs gaf Cook tips over hoe hij Apple het beste zou kunnen runnen.

Lees verder na de advertentie.

Tim Cook over Steve Jobs

Dat schrijft Fast Company naar aanleiding van de nieuwe biografie over Steve Jobs, die op 24 maart zal verschijnen. Eén van de schrijvers, Rick Tetzeli, is werkzaam bij Fast Company. De ander, Brent Schlender, interviewde Steve Jobs verschillende keren tijdens zijn werk als journalist voor onder meer The Wall Street Journal.

In aanloop van de release van het boek, getiteld Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart into a Visionairy Leader, wordt er steeds meer nieuws bekend over wijlen Apple-ceo. Het boek beschrijft hoe hij van een jongeman uitgroeide tot degene die Apple definitief op de kaart zette, zoals de subtitel al doet vermoeden.

Toen Tim Cook gekozen werd als opvolger van Jobs toen hij ziek werd, maakte Steve Jobs duidelijk dat Tim Cook alle beslissingen moest nemen. “Dus stel dat ik een advertentie zie en ik vind het goed, dat ik hem zonder jouw goedkeuring kan plaatsen?”, vroeg Cook. Daarop antwoordde Jobs: “Nou, ik hoop dat je het op zijn minst aan me vraagt!”

Steve Jobs als menssteve jobs biografie

In het boek wordt de menselijke kant van Jobs beter getoond, in tegenstelling tot de vorige biografie van Walter Isaacson die vlak na de dood van Steve Jobs verscheen. “Ik vond dat dat boek Jobs geen goed deed”, zegt Cook. “Het bestond voornamelijk uit dingen die al over hem geschreven waren en focuste maar op een heel klein deel van zijn persoonlijkheid. Je kreeg het idee dat hij een hebzuchtige, zelfzuchtige egomaniak was. Het beschreef de persoon Steve Jobs niet goed, want met zo’n man zou ik niet zo lang samen willen werken.”

Geen kloon van Jobs

Tim Cook leidde Apple overigens al tweemaal eerder, in 2004 en 2009, toen Steve Jobs om medische redenen niet aan het roer stond. Cook zegt dat ook hij zijn opvolger van binnen Apple zal kiezen. “Ik denk niet dat iemand van buitenaf de complexiteit van dit bedrijf zou begrijpen, van wat we doen en wat de cultuur is.” Ook zegt Cook dat Jobs niet op zoek was naar een kloon van zichzelf. “Apple zou er niet bij gebaat zijn om een ceo te hebben die Jobs probeert na te doen. Steve Jobs wist dat ik nooit zo dom zou zijn om dat te doen.”

Het boek Becoming Steve Jobs is momenteel al te bestellen bij bol.com.

Lees meer over Steve Jobs

Bron: Fast Company
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu