Tim Cook over NSA: ‘Apple wil transparanter zijn’
Roel van Hout

Apple wil zijn klanten meer kunnen vertellen over afluisterprogramma’s van de Amerikaanse overheid, zegt CEO Tim Cook over NSA.

Dat zegt Cook in een exclusief interview met een journalist van de Amerikaanse zender ABC. Vorig jaar ontstond grote ophef toen bekend werd dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal overal ter wereld afluistert. Grote bedrijven als Apple en Google zouden bovendien meewerken aan deze praktijken.

‘Er is geen achterdeur’, zegt Tim Cook over NSA

Apple suste de zaken toentertijd al, maar kon en kan nog steeds niet zeggen welke gegevens er precies door de NSA worden opgevraagd, omdat hij gedwongen is daar discreet over te zijn.

Er is geen achterdeur. De overheid heeft geen toegang tot onze servers. Daarvoor zouden ze ons in dozen af moeten voeren. En dat zal niet gebeuren. Zó sterk zijn onze gevoelens hierover.

Verder gaat Tim Cook in het item ook nog in op geheimzinnigheid over iets heel anders, namelijk wat er op dit moment bij Apple wordt ontwikkeld en bedacht! Het bedrijf is zó bang dat er iets zal lekken, dat ook de hoogstgeplaatste werknemers zelfs niets tegen hun directe familieleden mogen zeggen.

Wanneer de interviewer Cook vraagt waarom Apple op grote schaal saffier is gaan produceren, glimlacht Cook dan ook geheimzinnig en fluistert hij dat het voor een ‘ring’ is. De iRing kun je dus wel schrappen van je verlanglijstje. Bekijk het hele interview, dat in totaal maar 4 minuten duurt – het blijft Apple – hieronder!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.