De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Dit vertelde Tim Cook tijdens Startup Fest in Nederland

Rutger Otto
24 mei 2016, 12:05
4 min leestijd
Dit vertelde Tim Cook tijdens Startup Fest in Nederland

Apple-ceo Tim Cook was dinsdag te gast op het Startup Fest in Amsterdam. Daar sprak hij met Neelie Kroes over Apple, lees hier terug waarover hij sprak.

Lees verder na de advertentie.

Tim Cook in Nederland

Neelie Kroes interviewde Tim Cook, de baas van Apple. Ze vroeg hem onder meer wat het bedrijf voor startups deed. Eén van die dingen is volgens Cook het beschikbaar stellen van iOS en de App Store. “Daarmee kun je snel enorm veel mensen bereiken”, zegt Cook. “We helpen ze met de verkoop en het platform zodat jonge bedrijven kunnen focussen op hun product.” De ceo is erg te spreken over de bedrijven in Nederland. “Ik heb er vandaag en gisteren een aantal ontmoet en het werk wat ze doen is echt geweldig.”

Tim Cook werd gevraagd hoe hij de Europese markt ziet. “Ik voel een enthousiasme en optimisme in deze landen”, zegt hij. “In Europa is nog erg veel ruimte voor artistieke vrijheid. In combinatie met technologie is dat een perfecte match voor Apple. Wij bieden mensen het gereedschap om zich te kunnen uitdrukken zoals zij willen.”

tim cook in nederland

‘Kinderen zo vroeg mogelijk leren programmeren’

Qua educatie zijn er nog wel wat doelen te halen. “We moeten investeren om leraren te scholen om zelf te leren programmeren”, denkt Cook. “Programmeren is belangrijk, zo niet belangrijker dan de tweede taal die mensen leren. We moeten er zo vroeg mogelijk mee beginnen. Zo maak je mensen ook enthousiast over tech.” Programmeren wordt niet meer gedaan door ‘een paar mensen’, zegt hij. “Technologie is overal.”

Ruimte voor nieuwe apps

Kroes vroeg de ceo van Apple verder naar apps vandaag de dag. “Er is nog enorm veel ruimte voor apps”, zegt hij. “Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid. Het kan simpeler en doelgerichter. Maar ook wat betreft klimaatverandering of games is nog veel te winnen.” Cook zegt dat de revolutie op de zakelijke markt nog moet beginnen. “Misschien gebruiken mensen een iPhone voor e-mail en bellen, maar er is nog veel meer te doen qua productiviteit.”

Op dit moment zijn er twee miljoen apps in de App Store. “Die beoordelen we zelf, want we willen zeker zijn dat ze binnen de regels vallen. Zo verkopen we geen pornografie om kinderen te beschermen.”

Tim-Cook-Amsterdam

Apple en privacy

Tijdens het gesprek kwam ook de FBI-zaak nog naar voren. “Ik vind het belangrijk dat een bedrijf bepaalde waardes heeft”, zegt hij. “Die van ons zijn schone energie, educatie, diversiteit en mensenrechten. Daarnaast geloven we in privacy, wat een belangrijk mensenrecht is.”

“Er was een erge aanslag in San Bernardino waarbij doden vielen”, vervolgt hij. “Van één telefoon moest data afgehaald worden van de FBI. Wij gaven hen de backup-informatie die we konden vinden, bijvoorbeeld van iCloud, maar de FBI wilde meer.” Apple zag dat niet zitten, want als er een achterdeurtje ingebouwd moest worden, betekende dat een potentieel gevaar voor alle klanten.

“Onze klanten rekenen op ons om ze te beveiligen, want tegenwoordig is het voor veel mensen te ingewikkeld om dat zelf te doen.” Cook vindt dat Apple niet het recht heeft om te weten welke berichten gebruikers sturen.

Gezondheid wordt belangrijker

“Het belangrijkst voor ons is om hardware, software en diensten te verbinden op een manier die mensen helpt.” Dat doet Apple op het gebied van gezondheid. “Dat deden we bijvoorbeeld met de Apple Watch, maar ook met ResearchKit en Carekit. Daarmee kunnen doktoren monitoren hoe het met de cliënt gaat. Gezondheid is een groot probleem en de hulpverlening kan veel beter.”

“Op een dag kijk je terug op de Apple Watch en je zegt: hoe heb ik ooit zonder gekund?”, zegt Cook. Volgens hem leer je er meer mee over je gezondheid. “Wij denken vaak dat we geen hulp nodig hebben. Met de Apple Watch krijg je seintjes als er iets aan de hand is.” De komende tijd zal de wearable van Apple dan ook flink worden uitgebreid.

Advies aan startups

Cook besloot de presentatie met wat tips voor jonge bedrijven: “Doe het niet voor het geld. Richt je op het maken van uitstekende producten, dat is de sleutel tot succes. Werk in de eerste plaats vanuit passie en liefde.”

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu