De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Tim Cook verdiende in 2015 minder dan andere Apple-topmensen

Rutger Otto
7 januari 2016, 9:13
2 min leestijd

Tim Cook heeft niets te klagen, want vorig jaar verdiende de Apple-ceo 10,3 miljoen dollar. Dat is iets meer dan een jaar ervoor, maar een stuk minder in vergelijking met sommige van zijn collega’s.

Lees verder na de advertentie.

Tim Cook salaris

In totaal verdiende Cook in 2015 een bedrag van 10.281.327 dollar. Een jaar eerder wist hij 9,2 miljoen dollar op zijn rekening bij te schrijven. Hij is dus wat meer gaan verdienen. Maar de andere topmensen van Apple verdienden fors meer, zo rond de 25 miljoen dollar in 2015. Die informatie is openbaar gemaakt op een investeerderspagina van Apple.

Maar waarom verdient de baas van Apple minder dan sommige collega’s? Het antwoord is dat Tim Cook geen geld krijgt dat afkomstig is van de beurs. Het basissalaris van Tim Cook is 2 miljoen dollar. Dat van anderen, zoals Eddy Cue of Angela Ahrendts, is 1 miljoen dollar. Maar zij kregen nog eens 20 miljoen dollar van opbrengsten van de beurs. Daarnaast kwam er nog eens 4 miljoen aan bonussen bovenop. Voor Tim Cook was de bonus groter, hij kreeg 8 miljoen dollar.

Recordomzet voor Apple in 2015

2015 was voor Apple wederom een goed jaar met een recordomzet. “Het boekjaar 2015 was het succesvolste jaar ooit voor Apple”, zei Tim Cook. “De omzet steeg met 28 procent tot bijna 234 miljard dollar.” Apple heeft aangegeven dat het bedrijf in het eerste kwartaal van het boekjaar 2016 tussen de 75,5 miljard en 77,5 miljard omzet wil maken.

Steve Jobs verdiende een dollar

Toen Steve Jobs nog aan het roer stond bij Apple, had hij een jaarsalaris van 1 dollar. Dat had hij sinds zijn terugkeer bij Apple in 1997. Gunstig, want op die manier hoefde hij minder belasting te betalen. Hij bezat ongeveer 5,5 miljoen aandelen van Apple, maar verdiende vooral aan Disney. Jobs verkocht animatiestudio Pixar in 2006 aan Disney, waarmee hij 138 miljoen aandelen in zijn bezit had. Investeerders krijgen van het bedrijf jaarlijks 35 cent per aandeel, wat neerkwam op een jaarsalaris van 48 miljoen dollar voor Jobs.

Lees meer over Apple

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu