Tim Cook bespreekt iPhone X, Face ID en Apples privacybeleid

Lars Paijmans
2 november 2017, 8:59
2 min leestijd
Tim Cook bespreekt iPhone X, Face ID en Apples privacybeleid

In afwachting van de iPhone X release, verschijnt ceo Tim Cook in een nieuw interview met NBC. Daarin geeft hij zijn mening over nepnieuws en welke rol sociale netwerken hierin spelen.

Lees verder na de advertentie.

Tim Cook iPhone X interview

Cook werd geïnterviewd door Lester Holt tijdens de NBC Nightly News broadcast in Amerika. Hoewel de iPhone X uiteraard ook ter sprake komt, focust de ceo van Apple voornamelijk op de privacygerelateerde vragen die Face ID oproepen.

Hij benadrukt dat alle informatie over jouw gezicht lokaal op het toestel wordt opgeslagen: “Wij hebben geen toegang tot deze data omdat het van jou persoonlijk is.” Datzelfde geldt voor het verkopen van gebruikersdata aan externe partijen.

“Dit zouden we nooit doen, omdat de gebruiker niet ons product is. Daarom weten we niet wat er in jouw berichten staan, wat voor FaceTime-gesprekken je voert en wat je zegt tijdens het bellen. Onze gebruikers verwachten deze pro-privacy standpunten inmiddels van ons.”

Op de vraag of de iPhone na tien jaar het punt bereikt heeft dat Steve Jobs voor ogen had, reageert Cook lachend. “We wisten vanaf het begin al dat de iPhone de wereld zou veranderen, maar inmiddels overstijgt het zelfs onze wildste dromen.”

Naast de iPhone X bespreekt Cook ook een aantal actuele zaken. Zo zegt hij zich grote zorgen te maken over de verspreiding van nepnieuws, dat vooral tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten aan het licht kwam.

De verantwoordelijkheid van techbedrijven

Hoewel sociale netwerken en partijen als Facebook en Google een grote rol hebben gespeeld in de verspreiding van dit nieuws, is Cook niet te streng voor ze: “Gaandeweg hebben ze al veel geleerd, en volgens mij zijn advertenties van buitenlandse regeringen niet de kern van het probleem.”

Hiermee doelt de ceo op de manier waarop deze middelen gebruikt worden. “Het wordt gebruikt om mensen te verdelen en ze te manipuleren, waardoor hun standpunten en manier van denken aangepast worden. Dat moet worden tegengehouden.”

De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij partijen om techniek zo goed en veilig mogelijk te maken. “Technologie wil zich uit zichzelf niet goed gedragen, omdat het geen eigen mening heeft. Daarom is het aan de makers om de techniek zo goed mogelijk te ontwikkelen.”

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Achtergrond, Apple
Thema: Face ID
Device: iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen