Runners deal! De iPhone 15 Pro nu met korting oplopend tot €540!

Tim Cook: ‘We moeten dataprivacy nu verbeteren, anders is het te laat’

25 oktober 2018, 9:10
2 min leestijd
Tim Cook: ‘We moeten dataprivacy nu verbeteren, anders is het te laat’

Apple-ceo Tim Cook haalt hard uit naar bedrijven en instanties die niet zorgvuldig omgaan met de dataprivacy van gebruikers. “Er moeten regels komen.”

Lees verder na de advertentie.

Tim Cook dataprivacy interview

Als je Tim Cook al een tijdje volgt, heb je vast al gemerkt dat privacy bij hem hoog in het vaandel staat. Mede daardoor is het één van de belangrijkste en meest onderscheidende waarden van Apple en zijn producten.

In een interview met CNN en tijdens de 40th International Conference of Data Protection and Privacy Commissioners in Brussel nam hij geen blad voor de mond.

Tim Cook dataprivacy

“Onze eigen informatie, van alledaags tot heel persoonlijk, wordt tegen ons gebruikt met militaire efficiëntie”, aldus Cook tijdens zijn speech. Hij waarschuwt dat een klein beetje data niet gevaarlijk is, maar al deze onderdeeltjes zorgvuldig met elkaar worden gecombineerd en samengevoegd. “Hierdoor ontstaat er een online profiel dat jou beter kent dan jij jezelf. Laten we er niet om heendraaien: dit is surveillance.”

Om dit probleem op te lossen, is Cook er van overtuigd dat er strenge regels nodig zijn. Normaal gesproken is hij niet voor regulering, maar er zijn momenten waarop de vrije markt niet werkt en er actie ondernomen moet worden.

Europa geeft het goede voorbeeld

De dit jaar ingevoerde GDPR-regels in Europa geeft hij als voorbeeld. “Jullie (Europa) hebben bewezen dat er goede regels opgesteld kunnen worden op het gebied van privacy. Laat dit een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.”

Hoewel Cook Google en Facebook, de twee grootste techbedrijven die op grote schaal gebruikersdata verzamelen, niet noemde sprak hij ze tussen de regels door wel aan. “Kunstmatige intelligentie is fantastisch, maar het moet wel respect hebben voor menselijke waarden.

Kunstmatige intelligentie slimmer maken door grote gebruikersprofielen te maken is niet efficiënt, maar luiheid. Privacy is één van de belangrijkste problemen van deze eeuw, en als we het nu niet aanpakken zijn we te laat.” De hele speech van Tim Cook op de conferentie is hieronder terug te zien.

Lees ook: Zo willen Apple, Facebook en Google de privacyregels drastisch hervormen

Bron: Techcrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu