Tim Cook spreekt in China, maar ontwijkt privacykwestie

Lars Paijmans
20 maart 2017, 9:25
2 min leestijd
Tim Cook spreekt in China, maar ontwijkt privacykwestie

Tijdens een presentatie bespreekt Apple CEO Tim Cook het voordeel van globalisatie, maar gaat een lastige discussie over privacy uit de weg.

Lees verder na de advertentie.

Tim Cook China, een lastige combinatie

Cook betrad het podium van het China Development Forum 2017. Op deze conferentie verzamelen grote namen uit de Chinese bedrijvenwereld zich, inclusief CEO’s van IBM en Siemens. Cook maakte van het moment gebruik om de voordelen van globalisatie te bespreken. “De verhoudingen tussen winst op het gebied van economie en cultuur liggen nu nog scheef”, plaatst de CEO als kanttekening.

Tim Cook China

Hoewel Donald Trump hamert op meer investeringen voor de VS, moedigt Cook China en andere landen juist aan om open te staan voor investeringen uit het buitenland. “Het stomste wat we nu kunnen doen is zeggen dat het slecht is en dit minder doen”, aldus Cook. “Als landen zichzelf isoleren, is dit uiteindelijk slecht nieuws voor gebruikers.”

De standpunten die Cook innam tijdens de presentatie, zijn echter een stuk gematigder dan we van hem gewend zijn. Zo werd het belang van encryptie benadrukt, zonder de twijfelachtige regelgeving in China rondom privacy aan te stippen. Deze regels zorgen er namelijk juist voor dat informatie door de overheid sterk aan banden wordt gelegd, iets waar Apple fundamenteel op tegen is. “Wij vinden dat een individu zijn eigen data moet bezitten en daar ook controle over heeft”, aldus Cook.

Privacy of goede banden met de overheid?

Apple probeert hiermee de lastige balans te houden tussen de rechten van de gebruiker en een goede relatie met de Chinese overheid. Zo verwijderde Apple begin 2017 nog de iOS-apps van LinkedIn en de New York Times in China. Volgens Apple waren deze apps in strijd met ‘lokale regels’ maar werd er verder geen uitleg gegeven. Problematisch, want hierdoor is het voor de New York Times erg lastig om een goed tegenargument te bieden. Bovendien is het wel erg toevallig dat de nieuwsorganisatie eind 2016 een serie met belastende artikelen publiceerde over China.

Lees ook: Apple beschermt de gebruiker – als het mag van Rusland en China

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu