De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Dit is volgens Tim Cook het grootste verschil tussen Apple Music en Spotify

Lars Paijmans
8 augustus 2018, 8:49
2 min leestijd
Dit is volgens Tim Cook het grootste verschil tussen Apple Music en Spotify

Hoewel Spotify en Apple Music op het eerste gezicht veel overeenkomsten hebben, benadrukt Apple-ceo Tim Cook waar volgens hem het grootste verschil zit.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Tim Cook Apple Music onderscheidend vindt

In een gesprek met Fast Company bespreekt de ceo de verschillen tussen de twee grootste muziekdiensten van het moment. “Muziek inspireert en motiveert, en ik zou geen workout zonder kunnen”, aldus Cook. “Het is ook het middel dat mij ‘s nachts rustig krijgt en werkt beter dan wat voor medicijn dan ook.”

Cook zegt dat Apple bezorgd is dat de muziekindustrie zijn menselijkheid langzaam maar zeker verliest. “We zijn bang dat de menselijkheid uit muziek wordt weggezogen, waardoor het in een wereld van bits en bites verandert, in plaats van kunst.”

Tim Cook Apple Music

De ceo noemt Spotify hier niet bij naam, maar hij wijst hier uiteraard op Spotify’s uitgebreide focus op algoritmes en automatisch gegenereerde afspeellijsten. Apple probeert het anders te doen door een team van muziek-experts nieuwe muziek te laten cureren, zodat nieuwe muziek die anders niet zou opvallen toch een kans krijgt. Dit sluit aan bij de kritiek die Apple eerder al op Spotify geuit heeft: door een gratis versie aan te bieden lopen artiesten geld mis, terwijl Apple Music een gunstigere verdeling heeft wat geld betreft voor artiesten.

De afkeer voor algoritmes betekent overigens niet dat Apples muziekdienst het helemaal zonder hoeft te doen. Zo introduceerde het bedrijf gisteren de nieuwe vriendenmix, een afspeellijst die automatisch is samengesteld op basis van de muziek die je vrienden op Apple Music luisteren.

Vijftig miljoen abonnees in drie jaar

Hoewel Apple Music pas drie jaar oud is, heeft de dienst inmiddels al 50 miljoen abonnees. Dat is nog een flinke achterstand op de 83 miljoen van Spotify, maar het tempo waarin Apples muziekdienst groeit ligt een stuk hoger.

Ook Spotify-ceo Daniel Ek besprak wat Spotify zo bijzonder maakt. Hij stelt dat de dienst iets heeft wat anderen niet hebben: het bedrijf is dag in dag uit puur en alleen met muziek bezig. “Die focus en dit uitgangspunt onderscheidt ons van de middelmatige en de hele goede”, aldus Ek.

Die focus heeft ook een keerzijde, want waar de muziekdienst het enige verdienmodel van Spotify is, heeft Apple tal van andere kanalen waar het geld binnen komt. “De hoofdreden is niet om hier het meeste geld mee te verdienen”, benadrukt Tim Cook.

Lees het laatste nieuws over Apple Music

Bron: Fast Company
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu