TikTok-verbod dreigt: app verdwijnt mogelijk uit App Store (update #1)

Koen van Ekeren
4 juli 2022, 9:19
2 min leestijd
TikTok-verbod dreigt: app verdwijnt mogelijk uit App Store (update #1)

De Amerikaanse overheidsorganisatie FCC (Federal Communications Commission) heeft Apple gevraagd om TikTok te verwijderen uit de App Store. Dit vanwege zorgen over de gegevensbeveiliging van de uit China afkomstige app.

Lees verder na de advertentie.

Update: TikTok belooft veranderingen

Update #1: De Chinese eigenaar van TikTok, ByteDance, heeft laten weten dat het aanpassingen aan de app wil doen om het dreigende verbod van de app te stoppen. Dat houdt ‘nieuwe, geavanceerde veiligheidscontroles voor de persoonsgegevens’ in, zodat er dus geen data van Amerikaanse burgers naar China wordt gestuurd. Alle data moet na een migratie op Amerikaanse servers van Oracle staan. Of deze maatregel voldoende is om het verbod te voorkomen, is nog niet helemaal duidelijk. Apple en Google hebben in ieder geval nog steeds geen actie ondernomen. Ook is er nog geen antwoord van onderstaande FCC-commissaris.

TikTok-verbod ophangen?

FFC-commissaris Brendan Carr heeft zowel Apple als Google per brief gevraagd om TikTok te verwijderen uit de App Store, vanwege een ‘patroon van slinkse gegevenspraktijken’. De oproep van Carr volgt een week na een onderzoek van Buzzfeed, waaruit blijkt dat TikTok regelmatig Amerikaanse data naar China doorstuurt.

‘TikTok is niet wat op het eerste gezicht lijkt’, schrijft Carr aan Tim Cook en Sundar Pichai, de CEO’s van Apple en Google. ‘Het is niet alleen een app om grappige video’s of memes te delen. Dat zijn de schaapskleren. In de kern functioneert TikTok als een geavanceerde tool die grote hoeveelheden persoonlijke en gevoelige gegevens verzamelt.’

Gevoelige data

Carr benadrukt in zijn brief dat TikTok meer ziet dan enkel dansvideo’s. ‘Het verzamelt zoek- en browsegeschiedenis, toetsaanslagpatronen, biometrische identificatiegegevens, conceptberichten en metadata, en het slaat de tekst, afbeeldingen en video’s op die op het klembord zijn opgeslagen.’

TikTok is eigendom van het in Peking gevestigde ByeDance. De app werd in 2020 al bijna verboden vanwege zorgen van de Amerikaanse overheid over dat China via TikTok informatie over Amerikanen verzamelt. TikTok beloofde hierop de gegevens van gebruikers uit de VS ook op te slaan in de VS, waarmee een verbod werd afgewend.

Die belofte komt TikTok niet na, zo wees het onderzoek van Buzzfeed uit. Uit gelekte audiofragmenten van interne TikTok-vergaderingen blijkt het bedrijf nog steeds toegang te hebben tot de informatie van Amerikaanse gebruikers. Dit heeft de roep om een TikTok-verbod opnieuw aangewakkerd.

Verwijdert Apple TikTok uit de App Store?

Dat Apple TikTok uit de Apple Store verwijdert, is niet ondenkbaar. Het bedrijf heeft privacy hoog zitten en verwijdert vaker apps die ten onrechte gegevens van gebruikers verzamelen. De tech-gigant heeft nog niet gereageerd op de brief van Carr. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu