De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

iOS 14 laat zien dat TikTok iPhone-gebruikers nog steeds bespioneert

Michel van 't Klaphek
29 juni 2020, 11:02
2 min leestijd
iOS 14 laat zien dat TikTok iPhone-gebruikers nog steeds bespioneert

TikTok kan nog steeds lezen wat op het klembord van je iPhone staat. De Chinese app beloofde maanden geleden een update uit te brengen, maar de testversie van iOS 14 laat zien dat er niks is veranderd.

Lees verder na de advertentie.

iOS 14 legt privacyprobleem met TikTok bloot

Het probleem kwam afgelopen maart aan het licht. Toen bleek dat tientallen iOS-apps kunnen lezen wat er op het klembord van je iPhone staat. Dit klembord gebruik je bijvoorbeeld wanneer je een website-link kopieert en in de adresbalk van Safari plakt.

Onder meer TikTok maakte zich schuldig aan dit spionagegedrag. Het Chinese platform beloofde beterschap en zou spoedig een update uitbrengen. iOS 14 laat nu zien dat TikTok nog steeds kan meelezen. Dit is aan het licht gekomen door de testversie van de nieuwste iPhone-update, waar app-makers nu al mee aan de slag kunnen.

Zie je de tweet niet? Tik dan hier!

iOS 14 toont namelijk een melding op het scherm van je iPhone wanneer een app op de achtergrond meeleest. Meerdere app-ontwikkelaars laten op social media filmpjes zien van deze melding wanneer ze TikTok gebruiken. Hieruit blijkt dat de filmpjes-app continu meekijkt. Zodra je namelijk een nieuw woord, punt of komma toevoegt, zie je de iOS 14-melding opnieuw verschijnen.

TikTok heeft in een verklaring tegenover website Ars Technica gezegd dat bovenstaande situatie wordt veroorzaakt door een ingebouwde functie die spam tegen moet gaan. De social media-app probeert te voorkomen dat gebruikers steeds opnieuw dezelfde reacties plaatsen. TikTok zegt al een update te hebben gemaakt die binnenkort wordt uitgerold.

TikTok is niet de enige

De Chinese social media-app is niet de enige die zich aan dit gedrag schuldig maakt. Uit onderzoek van Ars Technica blijkt dat naast TikTok nog 53 andere iOS-apps kunnen zien wat er op je klembord staat, waaronder The New York Times, The Wall Street Journal en Vice News. Ook populaire games als Fruit Ninja en PUBG Mobile kunnen je ‘bespioneren’.

Het gevaar zit ‘m voor Apple-gebruikers met name in Universeel Klembord. Dankzij deze functie kun je alles wat je op een Mac of iPad kopieert ook op je iPhone zien, en vice versa.

Dit betekent dat wanneer TikTok actief is op je telefoon, de app ook alles kan lezen dat je op andere apparaten hebt gekopieerd. Denk aan wachtwoorden, werkbestanden, gevoelige e-mails en financiële informatie. Dit zet mogelijk de deur open voor een hoop beveiligingsproblemen.

iOS 14 zet in op privacy

iOS 14 verschijnt dit najaar voor alle iPhones die momenteel iOS 13 draaien. Dé iPhone-update van 2020 zet onder meer in op privacy. Zo kun je straks onder meer je precieze locatie voor apps verbergen en krijgt de App Store er een heus privacyscherm bij. Hierin staat welke gegevens apps over jou doorgespeeld krijgen. Wij hebben de testversie al geprobeerd en in onze iOS 14 preview lees je over onze eerste bevindingen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen