Zo weet je wanneer het tijd is om je iPhone te vervangen

Maurice Snijders
10 mei 2024, 8:45
5 min leestijd
Zo weet je wanneer het tijd is om je iPhone te vervangen

Je iPhone gebruiken totdat die het echt niet meer doet, is niet meer van deze tijd. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je iPhone te gaan vervangen? Wij leggen het je uit!

Lees verder na de advertentie.

Zo weet je wanneer het tijd is om je iPhone te vervangen

De constante stroom van updates en het verschijnen van nieuwe iPhones kan er voor zorgen dat het best lastig is om precies te bepalen wanneer het juiste moment is om je oude vertrouwde iPhone in te ruilen voor een nieuwer model. Wanneer is het echt tijd om je iPhone te vervangen? En welk model is dan een goede keuze?

Er zijn verschillende redenen die erop duiden dat het mogelijk tijd is om je iPhone te vervangen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

iOS 6

De prestaties nemen af

Na verloop van tijd kan je iPhone trager worden. Dit kan komen door verouderde hardware die niet meer in staat is om de nieuwste softwareversies te ondersteunen. Vaak gaat dit geleidelijk, waardoor het enige tijd kan duren voordat je het echt in de gaten hebt. Wanneer de trage reacties echt irritant worden, is het zeker tijd om je iPhone te vervangen. Dit moment ligt voor iedereen ergens anders.

Je iPhone krijgt geen updates meer

ios 18 gote update

Als jouw iPhone niet meer wordt ondersteund bij de laatste software-update moet je hem zeker vervangen. Die software-updates zijn namelijk ook van belang voor de veiligheid van je iPhone. Het is niet aan te raden om je iPhone te blijven gebruiken zonder updates te installeren. De kans dat jouw iPhone geen update meer krijgt, is echter niet zo groot. Apple blijft iPhones namelijk behoorlijk lang ondersteunen.

De batterij is snel leeg

Als je jouw iPhone om de haverklap aan de oplader moet hangen, dan heeft de batterij echt zijn beste tijd gehad. Je kunt er dan voor kiezen om de batterij te laten vervangen, maar het is niet onwaarschijnlijk dat je ook al tegen andere dingen aanloopt. Het is goed om op zo’n moment te controleren hoe lang je iPhone nog updates krijgt. En ook om je af te vragen hoe vervelend je het zou vinden als je iPhone nog ietsje langzamer wordt. Het is namelijk zonde als je de batterij vervangt en een paar maanden later alsnog je iPhone wilt vervangen.

tijd iPhone vervangen

Je mist nieuwe functies

Hoe ouder je iPhone, hoe groter de verschillen met de nieuwste generatie. Apple voegt steeds weer nieuwe functies toe, zoals een betere camera bijvoorbeeld. Wanneer je dat soort vernieuwingen echt gaat missen, is het ook tijd om je iPhone te vervangen. Wanneer dat moment komt, is ook weer bij iedereen verschillend.

iPhone scherm kapot

Je iPhone heeft fysieke schade

Een iPhone met een barst in het scherm is vaak nog prima te gebruiken. Toch is het geen goed plan om zo’n beschadigde iPhone nog heel lang te gebruiken. Om te beginnen is hij kwetsbaarder voor nog meer schade. Ook stof en vocht hebben meer kans om naar binnen te dringen. Het scherm laten vervangen is een optie, maar ook relatief duur. Hetzelfde geldt voor niet-werkende knoppen of problemen met de camera. Tenzij je iPhone nog best nieuw is, is het in de meeste gevallen een beter idee om je beschadigde iPhone te vervangen.

Wanneer het tijd is om je iPhone te vervangen

Als je hebt besloten dat het tijd is om je iPhone te vervangen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit proces soepel te laten verlopen. Om te beginnen is het een goed idee om alvast een back-up te maken van al je belangrijke gegevens, zoals foto’s, contacten en apps. Het overzetten naar je nieuwe iPhone wordt dan alleen maar gemakkelijker en je minimaliseert het risico dat je iets kwijtraakt.

tijd iPhone vervangen

Kies een nieuwe iPhone

Welke nieuwe iPhone voor jou geschikt is, hangt van allerlei factoren af. Wil je graag het nieuwste van het nieuwste? Is fotograferen met je iPhone belangrijk voor je? Wat is je budget? Hoe lang ben je van plan om je nieuwe iPhone te gebruiken? Wil je de iPhone naderhand nog graag kunnen verkopen? Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een duidelijker beeld van welke iPhone voor jou geschikt is.

Wil je een redelijk recent model, maar liever niet de hoofdprijs betalen, dan is een refurbished iPhone een goede keuze. Refurbished is in principe tweedehands, met het verschil dat de iPhone professioneel is nagekeken en schoongemaakt. Ook worden onderdelen die niet meer helemaal top zijn direct vervangen. Refurbished is iets duurder dan tweedehands, maar dus ook betrouwbaarder. Bovendien krijg je vaak nog een aantal maanden garantie.

inruilservice apple

Je oude iPhone inruilen of verkopen

De conditie en de leeftijd van je oude iPhone bepaalt in grote mate of verkopen nog zin heeft. Verkopen levert in principe het meeste op, maar een beschadigde iPhone met een slechte batterij die geen updates meer krijgt, raak je niet zo makkelijk kwijt. Inruilen is dan het beste wat je kunt doen.

Bekijk deze deals als het tijd is om je iPhone te vervangen

Om je te helpen met het maken van een keuze, zetten we de prijzen van de laatste twee generaties iPhones voor je op een rij!

iPhone 15-serie:

Apple iPhone 15 prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 40,- p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 795,-

Bekijk prijzen

Apple iPhone 15 Plus prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 48,50 p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 940,-

Bekijk prijzen

Apple iPhone 15 Pro prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 52,- p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 1.014,90

Bekijk prijzen

Apple iPhone 15 Pro Max prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 72,50 p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 1.229,-

Bekijk prijzen

iPhone 14-serie:

Apple iPhone 14 prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 33,- p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 679,-

Bekijk prijzen

Apple iPhone 14 Plus prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 38,- p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 724,-

Bekijk prijzen

Apple iPhone 14 Pro prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 55,- p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 971,06

Bekijk prijzen

Apple iPhone 14 Pro Max prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 72,50 p/m

Bekijk abonnementen

Los nieuw

€ 1.257,70

Bekijk prijzen

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bronnen afbeeldingen: unsplash, Ali Abdul Rahman, apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu