De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Pas op: Populaire app Testfoni misleidt gebruikers met verborgen abonnement

Erwin Vogelaar
18 juli 2018, 13:08
4 min leestijd
Pas op: Populaire app Testfoni misleidt gebruikers met verborgen abonnement

De app Testfoni staat hoog in de hitlijsten van de App Store, maar lijkt gemaakt om elke maand dertig euro van je rekening te halen. Zo herken je dergelijke apps en dit doe je als je er al bent ingetrapt.

Lees verder na de advertentie.

Zo steelt Testfoni je geld

In de hitlijst met meest gedownloade gratis app in Nederland, staat tussen Facebook en Snapchat de app Testfoni. De app staat op het moment van schrijven op de twaalfde plek. In de categorie Lifestyle staat Testfoni zelfs op de eerste plaats. “Hier is geweldige entertainment voor jou: Testfoni!”, klinkt de beschrijving. De app zegt honderden testen te hebben om er bijvoorbeeld achter te komen hoe je toekomst eruit ziet en op welke beroemdheid je lijkt.

Kijk je eerst even rond voordat je op de downloadknop drukt, dan zie je al snel dat de app een rating heeft van maar 1,3 ster. Scroll je naar beneden en lees je de recensies, dan zie je termen als “pas op”, “oplichters” en “geldklopperij”. Wat is er aan de hand?

testfoni

Dit gebeurt er als je Testfoni installeert

Installeer je Testfoni, dan word je gepresenteerd met verschillende simpele testen. Bijvoorbeeld een vragenlijst om te weten wat je ideale vakantiebestemming is. Wil je het antwoord weten, dan moet je op “Toon het resultaat’ tikken. Daaronder staat onduidelijk “Geen vestigheid!” (inclusief spelfout). “Annuleer wanneer je maar wilt!”. Nog iets daaronder staat in kleine letters informatie over een abonnement.

Zodra je op de resultatenknop druk ga je een proefabonnement aan van drie dagen. Daarna wordt dit abonnement automatisch verlengd. Dat betekent dat er maandelijks of zelfs wekelijks 29,99 euro van je rekening wordt afgeschreven. De makers, Pozitim Teknoloji, verdienen dus 29,99 euro van iedereen die de app downloadt en niet goed oplet. Houd je niet in de gaten wat er van je rekening wordt afgeschreven, dan kan de app zelfs geld blijven afschrijven.

Getroffen mensen

Het is onduidelijk of de app zo hoog in de ranglijsten staat omdat daadwerkelijk veel mensen het downloaden, of dat de makers kunstmatige downloads inzetten om de app onder de aandacht te brengen. Wel duidelijk is dat menig Nederlander slachtoffer is geworden van deze app.

Alleen al in de App Store zijn er veel boze reacties te lezen. “Voordat ik het wist zat ik vast aan een abonnement”, schrijft bijvoorbeeld ‘ghdnne’. “Zeer onduidelijk hoe je je weer kunt afmelden. Ik heb er geen woorden voor.” “Apple doe hier iets aan, is niet duidelijk!”, schrijft een ander. “Deze app geeft niet de test waarmee men adverteert”, schrijft ‘La Snif’. Op de afbeeldingen in de App Store is te zien dat je een foto kunt laten transformeren tot een oudere versie van jezelf. Toch lijkt dat in de app helemaal niet te kunnen.

testfoni

Hoe herken je dergelijke apps?

Voor het downloaden van apps is het altijd verstandig om te kijken naar de rating en de recensies. Onder het icoon van de app in de App Store is de rating in een aantal sterren afgebeeld. In dit geval is een rating van 1,3 ster een duidelijk teken dat er iets mis is. In de recensies van de app is vervolgens te lezen wat er aan de hand is. Hier worden potentiële downloaders uitgebreid gewaarschuwd voor het hoge abonnementsbedrag en de onduidelijkheid van de app.

Ook is in de App Store onder de kop ‘Informatie’ bij het subkopje ‘In-app aankopen’ informatie te vinden over de in-app aankopen van de app. Tik op het pijltje en zie welke abonnementen de app aanbiedt.

testfoni

Ook na het downloaden van apps is het belangrijk om op te blijven letten. Lees altijd de kleine lettertje die onder een knop staan. Zie je daar het woord ‘abonnement’ of ‘subscription’, pas dan goed op.

Hoe stop ik dit Testfoni abonnement

Wil je een abonnement stopzetten, omdat je bijvoorbeeld een proefperiode bent aangegaan, of er al een abonnement loopt? Ga dan naar ‘Instellingen > iTunes Store en App Store > Apple ID > Toon Apple ID > Abonnementen’.

iPhoned heeft contact opgenomen met Pozitim Teknoloji, maar vooralsnog geen reactie gekregen. Zodra dat wel het geval is, wordt dit artikel geüpdatet .

10 jaar App Store

Apple zou in actie moeten komen tegen dergelijke apps. Door zulke hoge posities in de App Store trappen alleen maar meer gebruikers in deze val. Toch is de App Store een van de veiligste app-winkels die er is. Vorige week is de winkel zelfs tien jaar geworden. Wij spraken Nederlandse app-makers over tien jaar App Store.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen