Waarom de terugknop in iOS 9 handig en problematisch is

Gijs Ettes
8 oktober 2015, 15:31
3 min leestijd
Waarom de terugknop in iOS 9 handig en problematisch is

Multitasken in iOS was tot voor kort alleen mogelijk door de homeknop twee keer in te drukken voor het overzicht met openstaande apps. iOS 9 voegt een terugknop toe die zowel handig als problematisch is.

Lees verder na de advertentie.

Multitasking bij de concurrent

In tegenstelling tot iOS heeft Android al jaren een ‘vorige’-knop die gebruikers kunnen indrukken om een stap terug in het besturingssysteem te gaan. Daarnaast kun je in apps met de knop een stap teruggaan, bijvoorbeeld als je in Twitter wilt overschakelen van je profielpagina naar de tijdslijn. De werking van de knop, die zich zowel fysiek op het toestel of virtueel in de interface kan bevinden, spreekt voor zich en maakt het gemakkelijk om snel tussen schermen te schakelen.

Overschakelen naar een andere recente app is ook mogelijk, al moet die dan wel vanuit de oorspronkelijke app zijn gestart. Denk hierbij aan het klikken op een link in Twitter, waarna de pagina in een andere browser wordt geopend. Even op de terugknop drukken en je bent weer terug in Twitter.

Sinds iOS 9 hebben ook iPhone-gebruikers de beschikking over een terugknop, al is de implementatie ervan iets anders. Ook de weergave van het overzicht met recente apps – dat eveneens present is in Android – is gewijzigd. Apps worden weergegeven als overlappende kaarten waartussen je kunt wisselen. Dat ziet er fraai uit, maar is minder overzichtelijk dan de vensterweergave in iOS 7 en 8.

De terugknop in iOS 9

Ook de implementatie van de vorige-knop in het nieuwe iOS kon beter. De knop, die in specifieke gevallen bovenaan het scherm verschijnt op de plek van de provider of de accuweergave, is handig om terug te keren naar de laatst gebruikte app, maar valt door zijn grootte niet snel op. Het is makkelijk om er per ongeluk naast te drukken of gewoonweg te vergeten dat de functie er is. Zeker als je gebruikmaakt van een iPad (zie hieronder).

terugknop in ios 9

Bovendien verschijnt de terugknop alleen als je vanuit de ene app op een link of optie klikt die een andere app opent. Wissel je tussen apps door twee keer op de homeknop te drukken en de app-kiezer te gebruiken, dan is er geen terugknop om terug te keren naar de oorspronkelijke applicatie. Dat is vreemd en tegelijkertijd erg verwarrend.

De terugknop is klein en gemakkelijk te missen

Een andere beperking is dat de knop maar één niveau teruggaat. Druk je op een link in Twitter naar een app-review op iPhoned, op de downloadknop in het artikel (die je leidt naar de App Store) en vervolgens op de deelknop om de app via WhatsApp te versturen, dan kun je wel terugkeren naar de App Store, maar niet naar Twitter. In Android kun je de vorige-knop blijven indrukken om terug te keren naar de oorspronkelijk gebruikte app. De werking van de knop is veel logischer, waardoor je ‘m vaker zult gebruiken.

Ruimte voor verbetering

Wat multitasking en de terugknop betreft, is er dus voldoende ruimte voor verbetering in iOS 9. We juichen het toe dat Apple probeert de opties uit te breiden in de nieuwe iOS-versie, maar de manier waarop ze nu werken is problematisch en verwarrend. Ook jammer is dat het op iPhones nog niet mogelijk is om twee apps naast of boven elkaar te draaien. Zeker op de iPhone 6S Plus is daar voldoende ruimte voor en Android-fabrikanten als Samsung en LG hebben al aangetoond dat het prima werkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Google vanaf Android Marshmallow standaard een multiwindow-modus heeft ingebouwd. Apple-gebruikers kunnen vooralsnog alleen op de nieuwe iPad Air en mini écht multitasken.

iOS 9 review: focus op Siri, prestaties en energie

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen