Terugblik: het belangrijkste van Apple in 2015

Rutger Otto
25 december 2015, 11:30
6 min leestijd
Terugblik: het belangrijkste van Apple in 2015

2015 was een roerig jaar voor Apple. In dit artikel zetten we de belangrijkste ontwikkelingen op een rij rondom het bedrijf uit Cupertino.

Lees verder na de advertentie.

Apple in 2015

Het eind van het jaar is altijd een mooi moment om terug te blikken. Apple heeft ook in 2015 weer nieuwe producten en diensten gelanceerd. Het afgelopen jaar was dan ook niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor Apple-volgers als ondergetekende spannend. Hieronder een greep uit wat er allemaal gebeurde in 2015.

1. De komst van de Apple Watch

Lang op gewacht, dit jaar eindelijk gekomen: de Apple Watch. Hij werd in september van 2014 aangekondigd, maar is sinds 17 juli ook in Nederland verkrijgbaar. Het was een belangrijke lancering voor Apple, omdat de Apple Watch de eerste wearable van het bedrijf is. Apple legde de focus op het design, gezondheidsfuncties en het inplannen van je dag. Daarnaast werd de Watch op de markt gebracht als een modeaccessoire. Niet voor niets is hij er in drie modellen en kun je eigen uurwerken instellen of bandjes verwisselen. Apple heeft tot op de dag van vandaag geen verkoopcijfers bekendgemaakt.

apple watch

Later dit jaar kwam watchOS 2 uit, het vernieuwde besturingssysteem. Daarmee kunnen apps op de Watch zelf draaien en zijn ze wat sneller geworden. De meningen over het apparaat zijn overigens verdeeld: de één draagt en gebruikt hem nog elke dag, de ander zag er na een tijdje toch niet zoveel nut in. Dat is overigens een probleem waarmee meer wearables kampen, niet alleen die van Apple.

2. Lancering van de iPhone 6S (Plus)

Er gaat geen Apple-jaar meer voorbij zonder een nieuwe iPhone. Dit keer geen enorm vernieuwend toestel, maar een S-model. De iPhone 6S en iPhone 6S Plus kwamen op 9 oktober op de markt. Ze lijken op hun voorgangers, met als grootste vernieuwing de komst van 3D Touch. Door harder op het scherm te drukken, kun je bijvoorbeeld snel binnen apps navigeren. Ook is er een roségouden kleur aan de line-up toegevoegd.

iphone 6s plus review

Verder heeft de camera een upgrade gehad (nu met 12 megapixels) en is er onder de motorkap gesleuteld om de toestellen sneller en energiezuiniger te maken dan zijn voorgangers. Hoewel de iPhone 6S in zijn openingsweekend een verkooprecord wist te behalen, zou het toestel in de maanden erna veel minder vaak over de toonbank zijn gegaan dan de iPhone 6, zo stellen analisten. Het is afwachten op de volgende kwartaalcijfers van Apple om te zien of dat ook daadwerkelijk klopt.

3. Een grotere iPad

De geruchten over een grote iPad gingen al een tijd, maar dit jaar kwam de iPad Pro toch echt uit. Met een schermgrootte van 12,9-inch is het de grootste tablet die Apple tot nu toe heeft gemaakt. De iPad is helemaal gericht op zakelijke gebruikers en creatievelingen, die er een speciale Apple Pencil en een Smart Keyboard bij kunnen aanschaffen.

4. De nieuwe MacBook

Nog een gloednieuw product was de ‘MacBook‘. Een enorm dunne notebook van Apple van maar 13,1 millimeter dik. Het is de dunste MacBook die Apple ooit gemaakt heeft, en met een gewicht van 900 gram lichter dan de MacBook Air. Hij bestaat naast de modellen Air en Pro, al past hij qua prijsklasse meer bij de laatste. Qua prestaties past de nieuwe MacBook echter meer bij de Air-lijn. Het is daarom ook de ideale laptop voor onderweg.

macbook opladen

De MacBook Air met een Retina-scherm kwam er dit jaar nog steeds niet, maar het display van de nieuwe MacBook is wel haarscherp. Daarnaast is het toetsenbord helemaal nieuw, waardoor je stabieler typt, en is het trackpad drukgevoelig.

Overigens ging de Mac-verkoop dit jaar wederom lekker. Al acht kwartalen lang stijgen de verkopen. En dat is knap, gezien de krimp die de pc-markt doormaakt. Of de nieuwe MacBook heeft bijgedragen aan het succes is niet bekend.

5. iOS 9 en OS X El Capitan

Ook Apples (mobiele) besturingssystemen kregen weer een update dit jaar. Dat werd eigenlijk nergens wereldschokkend, al is El Capitan iets vlotter en energiezuiniger gaan werken. Daarnaast kreeg het Mac-besturingssysteem vernieuwingen voor Safari, bijvoorbeeld met de mogelijkheid om sites vast te pinnen, en werden Spotlight en Mission Control vernieuwd.

iOS 9 apple in 2015

Efficiëntie was ook het codewoord voor iOS 9. Zo is er de batterijbesparende modus die je kunt inschakelen om langer met je accu te kunnen doen. Een andere grote vernieuwing was Siri. Niet alleen kreeg de virtuele assistent een make-over, ook werden Siri-suggesties toegevoegd aan het eveneens nieuwe Proactieve zoekscherm (dat je opent door helemaal naar rechts te vegen op het homescherm). Voor de iPad werd multitasking toegevoegd, waardoor je twee apps naast elkaar kan draaien.

6. Een nieuwe Apple TV

Er kwam in 2015 nog een apparaat uit: de vierde generatie van de Apple TV. Via het kastje kun je video’s bekijken op je televisie. Nu heeft de settopbox voor het eerst ook app-ondersteuning. Daarmee is het nu bijvoorbeeld ook mogelijk om via de Apple TV te gamen of andere apps te installeren. Er kwam een heel nieuwe afstandsbediening bij, met trackpad zodat je door menu’s kunt swipen. Helaas werkt de Nederlandstalige stembediening van Siri nog niet.

7. Apple Music

Er kwamen niet alleen nieuwe apparaten op de markt, Apple lanceerde op 30 juni eindelijk zijn eigen muziekstreamingsdienst: Apple Music. Gebruikers konden drie maanden gratis testen, daarna hoefden ze pas te gaan betalen. Er zijn miljoenen nummers via de dienst te luisteren en Apple sleepte zelfs wat exclusieve bands en artiesten binnen, waaronder Taylor Swift.

Apple Music verlengen

Naast het streamen van muziek kwam Apple ook met een eigen radiozender in de vorm van Beats 1. BBC-radioman Zane Lowe werd daarvoor aangenomen en ook enkele artiesten hebben er hun eigen radioshow.

Volgens de laatste officiële cijfers uit oktober heeft Apple 6,5 miljoen betalende gebruikers. Laatst meldde een bekende analist uit de muziekindustrie dat Apple Music volgend jaar wel eens zou kunnen doorgroeien naar 20 miljoen abonnees.

8. Focus op privacy en veiligheid

Meer en meer begint Apple het bedrijf te worden dat klanten hoopt te trekken met veiligheid en privacy. Ook in 2015 maakte het zich daar weer hard voor. In iOS 9 werd bijvoorbeeld een mogelijkheid toegevoegd om een langere pincode in te stellen, die lastiger te kraken is.

Ook updatete Apple zijn privacy-voorwaarden dit jaar met een bijgesloten brief van Tim Cook. Daarin schrijft hij onder meer: “Een paar jaar geleden begonnen gebruikers van internetdiensten zich te realiseren dat als een online service gratis is, ze niet de klant zijn, maar het product. Bij Apple geloven we dat een goede gebruikerservaring niet ten koste moet gaan aan je privacy.” Daarmee deelde hij sneren uit aan concurrenten zoals Facebook en Google. Cook benadrukte verder dat Apple je informatie niet verkoopt en dat het niet meeleest met berichten die je verstuurt.

tim cook interview


In december maakte Apple zijn standpunt nogmaals duidelijk door zich tegen de Britse spionagewet te wenden, waarin staat dat bedrijven achterdeurtjes in hun diensten en producten moeten houden, zodat de regering informatie kan opvragen bij dreiging of nood. Apple zegt, dat willen we niet, want een achterdeurtje voor de overheid kan ook een ingang zijn voor kwaadwillenden.

Wat was jouw belangrijkste Apple-moment in 2015? Laat het hieronder in de comments weten. En blijf iPhoned lezen, want binnenkort staat er ook een vooruitblik voor 2016 online!

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen