Heeft de iPhone van de toekomst nog wel een accu nodig?

Lars Paijmans
6 juli 2017, 11:07
2 min leestijd
Heeft de iPhone van de toekomst nog wel een accu nodig?

Terwijl we ons nu verheugen op de iPhone 8 met draadloos opladen, hebben onderzoekers de eerste telefoon zonder accu al uitgevonden.

Lees verder na de advertentie.

Telefoon zonder accu geeft blik in de toekomst

Het indrukwekkende project is afkomstig van de Universiteit van Washington. Onderzoekers hebben daar een (hele primitieve) mobiele telefoon gemaakt die volledig draait op radiosignalen en licht. Dit genereert net genoeg energie om een telefoongesprek te voeren.

Dankzij een piepklein zonnepaneel kan het licht worden opgevangen. De radiosignalen worden nu nog uitgezonden door een station dat op maximaal vijftien meter afstand staat. Deze signalen zijn anders dan degene die nu uit mobiele netwerken komen, maar dat kan volgens de onderzoekers in de toekomst veranderen.

Als providers overgehaald kunnen worden om het signaal in de toekomst wel te ondersteunen, kan het telefoontje steeds met routers en mobiele netwerken verbinding maken om energie op te doen. Omdat de telefoon niet kan zenden en ontvangen tegelijk, gebruikten de onderzoekers Skype om een nummer te bellen.

Verbeterde versie met display

Zodra je ziet hoe deze acculoze telefoon eruitziet, weet je dat er nog een lange weg te gaan is. De onderzoekers zijn echter al begonnen aan een verbeterde versie. Deze versie moet gesprekken beveiligen met versleuteling, op een grotere afstand van het radiostation werken en een e-ink-display krijgen. Deze schermen worden door e-readers gebruikt en zijn extra zuinig.

De accu is al sinds de komst van de eerste iPhone een van de grootste punten van kritiek. Het klinkt nu nog als verre toekomstmuziek, maar een toekomstige iPhone die een variant op deze techniek gebruikt, zou dit in een klap op kunnen lossen. Dit najaar zet Apple de eerste stap met de iPhone 7S en de iPhone 8. De telefoons zou je volledig zonder kabeltje op kunnen laden door de ondersteuning van draadloos opladen.

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen