De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

3 aanwijzingen dat de iPhone X-verkoop flink tegenvalt

Lars Paijmans
26 april 2018, 9:12
2 min leestijd
3 aanwijzingen dat de iPhone X-verkoop flink tegenvalt

Vorig jaar was het aandeel van Apple vooral een indrukwekkende stijgende lijn naar boven. Dat is in 2018 wel anders, nu het bedrijf gisteren bijna 64 miljard dollar aan beurswaarde verloor. Waarom zijn aandeelhouders in paniek?

Lees verder na de advertentie.

Drie aanwijzingen voor de tegenvallende iPhone X verkoop

De afgelopen dagen kreeg Apple heel wat klappen te verduren, zonder dat ze er zelf een woord over losliet. Van drie verschillende partijen kregen investeerders te horen dat het niet goed gaat met de verkoop van de iPhone X. Dit volgt een reeks van geruchten dat de high-end iPhone minder goed verkoopt dan verwacht.

1. TSMC stelt verwachtingen bij

Het begon toen Apples belangrijkste chipleveranciers TSMC een waarschuwing gaf voor een tegenvallende winst. Omdat de winst van TSMC voornamelijk afhangt van de orders die Apple plaatst, betekent dit tegelijkertijd een winstwaarschuwing voor de iPhone-verkoop.

tegenvallende iPhone X verkoop

2. AMS schetst somber beeld

Na deze onheilspellende aanwijzing van TSMC schetst ook leverancier AMS een somber beeld. Deze partij levert de optische sensoren van de iPhone X, en verwacht 50 procent minder onderdelen te verkopen. De reden voor deze daling heeft volgens AMS alles te maken met het ‘drastisch dalen van de productie voor een grote smartphoneproducent’.

3. Samsung benadrukt slechte verkoop

Vandaag zet Samsung nog eens een streep onder deze golf van negatieve berichten over Apples iPhone X-verkoop. Bij het bekendmaken van het inkomstenrapport zegt het bedrijf dat de vraag naar oled-panelen voor de iPhone X tegenvalt en achterloopt op schema. Een belangrijk bericht, aangezien Samsung alle displays van de X levert.

Tot overmaat van ramp verlaagde het bekende Morgan Stanley zijn voorspelling van de iPhone-productie van 40,5 naar 34 miljoen voor het tweede kwartaal van 2018. Een flinke daling in de productie dus, vooral omdat dit aantal gemiddeld op 43 miljoen ligt deze periode.

Hoewel veel aandeelhouders al actie hebben ondernomen, zijn alle ogen nu op Apple zelf gericht. Op 1 mei maakt het bedrijf zijn nieuwe kwartaalcijfers bekend. Daar zal Apple niet per iPhone-model bekend maken wat de verkoopcijfers zijn, maar krijgen we wel een beeld van hoe de algemene iPhone-verkoop ervoor staat.

Hoe gaat Apple dit rechtzetten?

De grote vraag is nu hoe Apple deze dalende trend weer omhoog gaat trekken. Als we naar de geruchten kijken, zijn er alleen in 2018 al vier nieuwe iPhones in aantocht. Eerst zou de iPhone SE 2 volgende maand al verschijnen, gevolgd door drie nieuwe iPhones in september. Deze iPhones zullen weinig revolutionaire nieuwe functies krijgen, maar worden wel voor een lagere prijs verkocht.

Lees ook: ‘Apple maakt iPhone X-opvolger dit najaar goedkoper’

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen