De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Hoe Taylor Swift het beleid van Apple Music veranderde

Rutger Otto
22 juni 2015, 8:02
2 min leestijd

Taylor Swift keerde Apple de rug toe door Apple Music te boycotten. Ze schreef een open brief en veranderde het beleid van Apple.

Lees verder na de advertentie.

Taylor Swift wijst Apple Music af

Nadat Swift een boycot inzette tegen Spotify, was het maar de vraag of haar muziek wel bij Apple Music te horen zou zijn. Spotify was volgens haar niet eerlijk met het uitbetalen van artiesten, daarom haalde ze al haar muziek van de streamingdienst af. Eerder werd bekend dat haar nieuwste album 1989 niet op Apple Music zou verschijnen. Da’s een domper, want 1989 is één van de meest succesvolle albums van de laatste paar jaar.

In een open brief aan Apple geeft Taylor Swift een toelichting op het afwijzen van Apple Music. Het grootste probleem: de drie maanden die Apple gratis aan gebruiker geeft als testperiode.

“Je weet vast wel dat Apple Music drie maanden op proef te beluisteren is voor iedereen die zich aanmeldt”, schrijft ze. “Maar misschien weet je niet dat Apple Music artiesten, schrijvers en producers dan ook drie maanden niet uitbetaalt. Dat vind ik schokkend, teleurstellen en helemaal niet passend bij één van de meest progressieve en genereuze bedrijven.”

apple music groot ios 8.4

Apple betaalt drie maanden niemand

Swift doet het niet alleen voor zichzelf, want ze schrijft zichzelf, haar band, crew en management goed te kunnen onderhouden van geld dat verdiend wordt met live-shows. Kleinere (indie-)bands kunnen dat echter niet en volgens Swift worden zij door de proefperiode geraakt.

Hoewel de zangeres snapt dat Apple naar een model toewerkt waarbij iedereen betaalt, vindt ze dat het bedrijf uit Cupertino genoeg geld verdient om artiesten en bands de eerste maanden te compenseren. Aan het eind van de brief roept ze Apple op om de beslissing terug te draaien: “Het is niet te laat om het beleid aan te passen. We vragen niet om gratis iPhones. Vraag ons dan alsjeblieft niet om je van gratis muziek te voorzien.”

Reactie van Apple

Apple heeft inmiddels een reactie gegeven. Eddy Cue, die de software-afdeling bij Apple leidt, reageert op Twitter: “We hebben je gehoord Taylor Swift en indie-artiesten. Liefs, Apple.” Cue schrijft dat Apple artiesten voor streams zal betalen, ‘ook tijdens de proefperiode van drie maanden’. De topman van Apple heeft met Swift gebeld om het haar te vertellen. “Ik ben blij en opgelucht”, tweet Swift. “Dank jullie voor de steun. Ze hebben geluisterd!” Wat Apple precies gaat betalen is niet bekend. Ook heeft Taylor Swift nog niet toegezegd om haar muziek op de dienst te zetten.

Apple Music

Apple Music komt op 30 juni beschikbaar als onderdeel van iOS 8.4. Na de gratis drie maanden kost de dienst 9,99 euro per maand of 14,99 euro voor gezinnen tot zes personen.

Lees meer over Apple Music

Bron: Taylor Swift
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu