T-Mobile staat personal hotspot niet toe
Redactie

Het Nederlandse weblog MobileMac heeft aan T-Mobile gevraagd of deze Personal Hotspot ook gaat ondersteunen. Personal Hotspot is een functie in iOS 4.3 (dat 11 maart uitkomt) waarmee je de internetverbinding van een iPhone 4 kan delen. Vanaf iOS 3.0 hebben we al de beschikking over tethering. Het verschil tussen deze twee is dat je met een personal hotspot de verbinding kan delen met vijf andere apparaten. Drie via Wi-Fi en twee via Bluetooth of USB. Handig dus als je in de trein zit.

personal hotspotT-Mobile ondersteunt tethering niet, omdat het vzegt dat je een apart abonnement of prepaid voor je laptop moet kopen. Hier krijgt T-Mobile weer winst door en dus is het uit haar optiek wel te begrijpen.

Kristien Kuyvenhoven – T-mobile: Personal Hotspot is inderdaad vergelijkbaar met tethering en ondersteunen wij nog niet op dit moment.

Aangezien T-Mobile zegt dat het de functie nog niet ondersteunt kan het zijn dat dit het in de toekomst wel doet in de vorm van een extra keuze bij het abonnement.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • Pingback: Personal Hotspot activeren met TetherMe [jailbreak] - iPhone 4 - iPhoned.nl()

 • Jaap

  Erg jammer, heb een TomTom / Handsfree in mijn Toyota Aygo Navigation. Handsfree maakt via Bluetooth verbinding met mijn iPhone. TomTom dus ook, maar kan via de iPhone geen verkeersinformatie binnen halen. Zou wensen dat T-Mobile die ruimte wel gaf. Ik kan me best voorstellen dat T-Mobile geen laptop via de iPhone wilt laten verbinden, maar mijn TomTom zou ideaal zijn voor dat beetje verkeersinformatie.

 • Pingback: Apple brengt iOS 4.3 uit - iPhone 4 - iPhoned.nl()

 • Dennis

  Vind het echt schandalig! Bij de samsung staat T-mobile het wel toe… Stelletje lutsers dat het zijn!

 • Verbaast me niks. Geen enkel commercieel bedrijf gaat dingen weggeven, T-mobile gaat dit ook niet doen. Tenzij vodafone of KPN ermee beginnen, dan zal het wel een kat en muis spel worden. Maar tot dan krijgen we helemaal niks…

 • Dustin

  Fantastisch! Ik heb nu helemaal geen reden meer t-mobile nog aan te houden. KPN staat de functie gewoon toe (net getest). Vodaphone vast ook. Vreemd dat t-mobile zichzelf zo uit de markt prijst…alleen visual voicemail is onderscheidend…

 • Wimbers

  dat ze het niet gratis aanbieden is niet gek, dat ze het helemaal niet aanbieden is achterlijk.
  als je er als de kippen bij bent om alle iphone fans binnen te halen, verplicht je jezelf er ook toe om bovenop de nieuwste features te zitten.
  dit had al vanaf dag één als optie aangeboden moeten worden, desnoods voor 5 euro per maand extra.

  ik heb een ipad, en zou het ideaal vinden om mijn 3G verbinding van de iphone te gebruiken, ook al kost dat 5,- per maand

 • Peter

  Vodafone (zakelijk) doet het gewoon. Net zonder internetverbinding via iPhone mail ontvangen op mijn pc. Helemaal geweldig.

 • Gandohr

  Ik ben in het verleden druk bezig geweest met het feit dat t-mobile tethering blokkeerd op de iphone.
  t-mobile zelf claimt namelijk dat tethering in combinatie met een i-abbonnement niet is toegestaan, met alle andere abbonnementen wel (dit heb ik zwart op wit).

  Zelf heb ik een flex-20 (al ruim 8 jaar) en een retail aangekochte iphone 3gs en 4.
  Naar mijn inziens heeft t-mobile dus niets over mijn prive aangekochte telefoon te zeggen, maar doen wel een software matige aanpassing aan mijn telefoon zonder mijn toestemming.

  De algemene voorwaarden van t-mobile zeggen dat t-mobile gerechtigd is diensten te blokkeren.
  Ik ben echter van meening dat t-mobile deze diensten dan aan HUN netwerk kant dienen te blokkeren.

  VOORBEELD:
  stel ik ben eigenaar van een straat.
  Jij staat met je auto voor deze straat, en ik wil jou de toegang met je auto ontzeggen.
  Dan kan ik door middel van een hek er voor zorgen dat jij die straat niet in kan rijden. lijkt me legaal en logisch.
  Ik kan ook de wielen onder je auto vandaan halen. (lijkt me niet legaal en ook niet logisch)
  Maar dat is wel de werkwijze van t-mobile in deze.

  Om dit gerechtelijk aan te kaarten gaat tijd en geld in zitten.
  Dus heb ik na maanden dat gevecht maar gestaakt aangezien t-mobile niet 1 maar 5 borden voor hun kop heeft, en de medewerkers gewoon geen idee hebben wat tethering is.

  NU is er sinds vandaag de hotspot feature.
  Apple meneer Jobs heeft dit onlangs in SF als de nieuwe optie de wereld in geholpen, het is dus DE en ENIGE optie die de iphone er in 4.3 bij krijgt, Het is dus een feature.

  De hotspot feature heeft niets van doen met het netwerk van t-mobile.
  Tuurlijk kun je een apparaat aan de hotspot iphone hangen en dan het 3g netwerk van t-mobile gebruiken.
  Maar je kunt er meer mee dan dat, je HOEFT het 3g netwerk van t-mobile niet te gebruiken.

  VOORBEELD:
  mijn iphone is gerechtigd gebruik te maken van een wifi netwerk binnen een bepaald bedrijf (op basis van een certificaat)
  Mijn ipad kan dit echter niet, dan zou ik technisch gezien toch met mijn ipad via mijn iphone gebruik kunnen maken van deze internet verbinding. Hier heeft t-mobile niet over te zeggen.
  Maar deze functionaliteit ontnemen ze je nu ook.

  Een ander ding wat voor mij in deze mee speelt is dat ik officieel betaald iOS developer ben, en door deze t-mobile blokkade kan ik nooit een app schrijven die gebruik maakt van de hotspot functie.
  t-mobile belemerd mij dus in het uitvoeren van mijn werk.

  Vanaf vandaag heb ik het gevecht weer opgepakt nu op basis van hotspot ipv tethering, en ik zie hier meer opties in om mijn gelijk aan te kunnen tonen.

  OOk claimt t-mobile dat Apple de blockades plaatst, dus geven ze de schuld aan Apple
  Ik heb ook Apple US gecontacteerd, want als Apple volgens t-mobile de schuldige is, mag Apple het ook herstellen.
  IK heb Apple verzocht een profile aan te leveren dat de opties voor mij weer beschikbaar maakt in combinatie met een t-mobile sim.
  Of dat Apple t-mobile sommeerd om niet i-abbo mensen met een non t-mobile iphone niet te blokkeren.

  word vervolgd

 • Gandohr

  Ik heb net contact gehad met consuwijzer, en daar officieel een klacht ingediend.
  Het geen ik heb ingediend is het volgende:

  Volgens de bewijzen die ik heb, staat er alleen in het contract van een i-abbonnement een clausule omtrend tethering, met elk ander abbonnement mag het dus wel
  (heb ik zwart op wit)
  T-Mobile is wel gerechtigd bepaalde diensten te blokkeren, maar dan wel aan hun kan en niet doormiddel van een software aanpassing in mijn prive eigendom zoals dat nu geschied.

  De hotspot feature is niet bedoeld om internet te delen of te wel te tetheren dat zou dubbel op zijn.
  Hotspot is bedoeld om met meerdere apparaten een netwerk te kunnen vormen als dit niet op de locatie waar je bent aanwezig is.

  Met dit netwerk kun je dus met je vrienden die ook een iphone hebben multiplayer spellen spelen, en gegevens uitwisselen met applicaties die alleen binnen het zelfde netwerk werken.
  T-Mobile ontneemd AL zijn klanten van deze functionaliteit.
  Deze functionaliteit is geen DIENST van T-Mobile maar een feature van je toestel, der halve is T-Mobile niet gerechtigd je deze functionaliteit te ontnemen.

  Ik raad iedereen dus aan een officiele klacht in te dienen bij T-Mobile.
  Wat zal resulteren in een arrogant mailtje terug dat ze dat wel “denken” te mogen.
  Daarmee heb je, je plicht gedaan en T-Mobile de optie gegeven het probleem zelfstandig op te lossen.
  Je bent daarna dus bij machte om je klacht ook naar derde te doen.
  Persoonlijk heb ik dit nu gedaan naar
  Consuwijzer, OPTA, Radar en Kassa, ik adviseer jullie allen het zelfde te doen

  SAMEN STAAN WE STERK

 • Marcel

  i hate to burst your bubble, maar T-Mobile maakt geen aanpassing aan jouw iPhone, dat doet Apple. T-Mobile heeft alleen tegen Apple gezegd dat zij geen Personal Hotspot op hun netwerk willen hebben. Dit recht hebben zij gezien het HUN netwerk is en zij contractueel mogen bepalen wat er wel of niet overheen gaat. Dat Apple dan besluit om de Personal Hotspot functionaliteit te verstoppen in de iPhone van T-Mobile gebruikers is weer hun keuze. Klagen is mijns inziens dus volkomen zinloos want ze staan (in ieder geval naar mijn en hun mening) volkomen in hun recht…

  En nee, ik ben geen T-Mobile fan of medewerker, ik zit er net zo mee als sommigen van jullie, eigen iPhone en een T-Mobile abonnement……….

 • Lagas

  Hallo jongens/meisjes,
  Ik heb ook de iphone 4 met vodafone. Als ik op configureer persoonlijke hotspot druk staat er dat ik contact op moet nemen met vodafone nl. Kan het zijn dat ik extra moet betalen om dit alsnog te kunnen of gaat vodafone misschien dit toch gaat ondersteunen?
  Bvd

 • JeeBee

  Gewoon je iPhone jailbreaken. Dan heb je niks te maken met die sukkels van T-Mobile.

 • Michiel

  Ik vind het idd enorm jammer maar het is goed te begrijpen. t-mobile is de enige provider die in icm de iphone abbonementen aanbied met een onbeperkte data limiet.
  Vodaphone en KPN werken wel met een limiet, ga je daar overheen betaal je dik! Laatstaan als je op je laptop via je iphone internet dan zit je er zo over heen en de rekening zal ook om te huilen zijn!

  T-mobile wil gewoon niet 5 x de service bieden voor het zelfde maandbedrag.

  Apple not to blame!

  Gr. Mic

 • Friendje

  Beste andere iPhone 4 gebruikers…

  Ik weet niet hoe het met iPhone abonnementen zit, maar andere t-mobile abonnementen kennen wel degelijk een soort van data-limiet… Ga je over een bepaald aantal (ik weet even niet hoeveel) MB’s dan wordt de snelheid van je mobiele internet een stuk langzamer!

  Daarnaast vind ik het vreemd dat ze wel willen meegenieten van de populariteit van de verschillende iPhone modellen, maar vervolgens de mogelijkheden die het toestel biedt gaan beperken… Zeker als je ziet dat ze in vergelijking met andere toestellen aardig wat euro’s extra vragen voor het toestel. Vind ik het allemaal waard, als ik dan ook van alles functies kan genieten.

  Ze zouden op z’n minst de optie moeten aanbieden.

  Maar nee er valt winst te behalen uit het verkopen van mobiele data abonnementen voor laptops, iPads en andere tablets…

  Ik denk dat een klacht indienen alleen al van wege het signaal wat je afgeeft de moeite is…

  En verder stel ik voor dat als je een een data abonnement voor laptop of tablet wil/nodig hebt, dat je dat vooral niet bij t-mobile afsluit.

 • Steven

  Vodafone klant. Sinds een week over van Nokia N900 naar 4. op hoge poten VF gebeld; voor € 15 per maand willen ze personal hotspot wel weer aanzetten. Mijn oplossing; duo simkaart; Nokia bij me als “draadloos” modem. “Maar in de algemene voorwaarden staat dat het niet mag, hoor!”

  De groeten van een tevreden Iphone bezitter, maar een gefrustreerde VF klant.

 • Steve

  Ik wil er helemaal niets extra’s voor betalen! Dat vragen ze ook niet bij andere providers en dat doet t-mobile ook niet met een htc desire en thetering dus waarom zouden wij het wel accepteren om voor 5 euro extra thetering te krijgen? Ik word er een beetje moe van dat ik steeds vaker op forums lees dat mensen er desnoods extra voor willen betalen, krijg bijna het gevoel dat t-mobile zelf erachter zit om mensen gewoon voor te bereiden zodat wij zogenaamd blij mogen zijn als zij het op deze manier gaan aanbieden. In het artikel hierboven staat,

  “T-Mobile ondersteunt tethering niet, omdat het vzegt dat je een apart abonnement of prepaid voor je laptop moet kopen. Hier krijgt T-Mobile weer winst door en dus is het uit haar optiek wel te begrijpen.”

  Het is niet te begrijpen want mensen die een iPad hebben zonder g3 zoals ik, worden nu gedupeerd door deze stelling! Tmobile als ik klaar ben met mijn abbo dan ben ik weg! Heb altijd mensen verteld dat Tmobile goed was maar vanaf nu alleen maar negatieve reacties. Ik accepteer gewoon niet dat zij dit doen en zolang zij dit niet aanpassen zal ik doorgaan met de naam van Tmobile door het slijk te halen zal ik dat blijven doen zolang mijn abonnement loopt nu nog 2 jaar!

 • macgeorge

  HOTSPOT ??? Echt weer een vervelende T-Mop !

 • Ronald

  ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen de komende jaren op dit gebied. Wellicht dat je straks alleen nog een data-bundel hebt en dat deze gewoon heel duur wordt?