Nederlandse 4G-snelheid gemiddeld 60 Mbps, T-Mobile de snelste

Dennis de Vries
7 augustus 2019, 17:03
2 min leestijd
Nederlandse 4G-snelheid gemiddeld 60 Mbps, T-Mobile de snelste

T-Mobile heeft gemiddeld de hoogste downloadsnelheid voor mobiel internet van Nederland. Het gemiddelde in Nederland ligt op 60 megabits per seconde (Mbps), zo blijkt uit een uitgebreide inventarisatie van Speedtest.net.

Lees verder na de advertentie.

T-Mobile snelste met 4G

Gebruikers op het T-Mobile-netwerk behaalden in het afgelopen halfjaar gemiddeld een downloadsnelheid van 78,1 Mbps. De uploadsnelheid op het netwerk van T-Mobile lag gemiddeld op 18,25 Mbps.

Daarmee is T-Mobile flink sneller dan de concurrentie. Vodafone komt op de tweede plaats met een gemiddelde downloadsnelheid van rond de 52 Mbps en uploadsnelheid van 14 Mbps. KPN zit daar op een derde plaats heel dichtbij, terwijl Tele2 op kleine afstand volgt.

Gemiddeld 60 Mbps, Nederland vijfde wereldwijd

Voor het onderzoek gebruikte Ookla, eigenaar van Speedtest.net, gegevens van 418.722 snelheidstesten die gebruikers deden via de gratis online tool. Met data die daaruit voortkomt, kan het bedrijf niet alleen het snelste netwerk aanwijzen, maar ook een gemiddelde snelheid berekenen. In Nederland hebben 4G-netwerken een gemiddelde downloadsnelheid van 59,85 Mbps, terwijl de gemiddelde uploadsnelheid 15,56 Mbps is.

Speedtest 4g snelheid nederland

Daarmee komt Nederland wereldwijd gezien op een vijfde plaats. Ookla is over de hele wereld actief en kan daarom goed data in verschillende landen vergelijken. Met de gemiddelde snelheden in Nederland blijven in juni 2019 alleen Zuid Korea, Noorwegen, Canada en Australië ons voor. Het wereldwijde gemiddelde ligt op 27 Mbps voor downloads en 10,62 voor uploads.

iPhones zijn populair

Ookla herkende voor de bijna half miljoen snelheidstesten ruim 80.000 verschillende apparaten. iPhones werden verreweg het vaakst gebruikt om een speedtest mee te doen. De iPhone X was de meest gebruikte smartphone, gevolgd door de iPhone 7 en iPhone 8. Pas op plek vier komt een andere telefoon aan bod: de Samsung Galaxy S8.

De gemiddelde downloadsnelheid van bijna 60 Mbps laat zien dat mobiel internet in Nederland elk jaar sneller wordt. Vorig jaar lag de gemiddelde downloadsnelheid nog op 51 Mbps, de uploadsnelheid was 14,4 Mbps. Dat er sneller internet wordt geregistreerd door Ookla, kan betekenen dat providers investeren in hun netwerken voor beter signaal en sneller internet.

Ook het gebruik van nieuwere smartphones helpt. Oude toestellen hebben niet de hardware die het maximale uit de internetsnelheid kunnen halen. Ookla concludeerde vorig jaar nog dat iPhones niet altijd de hoogste snelheden haalden als het op mobiel internet aankwam.

Speedtest - Snelheidstest

Ookla

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu