T-Mobile misleidt klant met ‘gratis’ iPhone en moet boete betalen

Michel van 't Klaphek
6 mei 2018, 11:03
2 min leestijd
T-Mobile misleidt klant met ‘gratis’ iPhone en moet boete betalen

T-Mobile is op de vingers getikt en moet bijna 1100 euro terugbetalen aan een gedupeerde klant vanwege een misleidend abonnement. De ‘gratis’ iPhone 5 die erbij zat, bleek namelijk helemaal niet gratis te zijn.

Lees verder na de advertentie.

Gratis iPhone bij je abonnement, of toch niet?

De rechtszaak was aangespannen door Consumentenclaim, dat consumenten op ‘no cure no pay’-basis bijstaat in rechtszaken. De klant is in het gelijk gesteld en ontvangt de toenmalige nieuwprijs van de iPhone 5, die 790 euro bedraagt, retour.

Daarnaast ging de provider ten onrechte door met het incasseren van afbetalingen, terwijl de iPhone al compleet was afgelost. Ter compensatie moet het bedrijf in totaal bijna 1100 euro aan de klant terugbetalen.

iphone 5

De consument sloot in 2013 een abonnement af waarbij werd verteld dat de telefoon gratis was. Alleen de abonnementskosten hoefden betaald te worden, zoals belminuten en sms’jes. In feite werd de nieuwprijs van het toestel echter uitgesmeerd over de contractduur, waardoor de telefoon helemaal niet gratis was. De provider heeft dit niet duidelijk naar de consument gecommuniceerd, zo zegt het vonnis.

In 2016 oordeelde de Hoge Raad dat mensen met een alles-in-één-abonnement moeten weten wat ze voor hun toestel betalen. Providers zijn sindsdien verplicht inzichtelijk te maken hoe de abonnementskosten zijn opgedeeld.

Provider kan zich niet in uitspraak vinden

In een reactie aan de Volkskrant laat T-Mobile weten het niet eens te zijn met de uitspraak van de kantonrechter. “In deze zaak zijn we van mening dat klanten geen nadeel ondervonden van het ontbreken van de toestelprijs in het contract”, zo zegt een woordvoerder. Daarnaast ziet men niets in het idee om gedupeerde consumenten een collectieve schadevergoeding aan te bieden. ‘Er zijn daarvoor te veel verschillende contracten die per geval bekeken moeten worden’.

Het is de tweede keer in korte tijd dat T-Mobile een zaak over misleidende abonnementen verliest. Toen moest men ruim 1200 euro terugbetalen aan een gedupeerde klant. Eerder overkwam andere providers, zoals Vodafone, ongeveer hetzelfde.

Consumentenclaim geeft tot slot aan dat binnenkort vergelijkbare rechtszaken tegen KPN volgen. ‘Alle Nederlanders die de afgelopen jaren een abonnement met ‘gratis’ telefoon afsloten, kunnen aanspraak maken op terugbetaling van de volledige nieuwprijs van het toestel’, zegt directeur Stef Smit. Hij schat dat ongeveer de helft van alle Nederlanders gedupeerd is door misleidende abonnementen.

Lees het laatste nieuws over T-Mobile

Categorieën: Devices, Opmerkelijk
Device: iPhone 5

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5
Apple iPhone 5

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen