T-Mobile laat je onbeperkt streamen met Datavrije Muziek, maar mag dat wel?

Thomas Haenen
10 oktober 2016, 16:32
2 min leestijd
T-Mobile laat je onbeperkt streamen met Datavrije Muziek, maar mag dat wel?

Veel klanten van T-Mobile kunnen vanaf morgen onbeperkt Spotify, Tidal en andere diensten streamen met de nieuwe Datavrije Muziek-bundel. Deze is mogelijk echter in strijd met de Nederlandse wet op netneutraliteit.

Lees verder na de advertentie.

T-Mobile Datavrije Muziek

Heb je bij T-Mobile een abonnement lopen met een databundel van 6GB of meer, dan krijg je daar vanaf morgen een leuke extra bij. Al deze klanten worden voorzien van de nieuwe Datavrije Muziek-bundel. Daarmee kun je onbeperkt Spotify, Tidal, Deezer en andere muziekdiensten streamen zonder dat het van je databundel afgaat. T-Mobile Datavrije Muziek is vanaf morgen, dinsdag 11 oktober, beschikbaar voor de voorgenoemde klanten.

Apple Music tevredenheid

Stream jij je muziek vooral via Apple Music, dan kun je helaas nog niet van dit aanbod profiteren. Volgens T-Mobile kunnen echter alle muziekdiensten, groot en klein, zich vrij makkelijk bij de bundel aansluiten. De provider zou wel gesprekken gevoerd hebben met Apple, maar kan geen indicatie geven over of en wanneer deze muziekdienst ook datavrij beschikbaar is.

ACM: overtreding netneutraliteit

Of Datavrije Muziek een lang leven beschoren is, is overigens ook nog twijfelachtig. De Autoriteit Consument en Markt zet namelijk vraagtekens bij de bundel. Volgens de ACM is de bundel namelijk mogelijk in strijd met de Nederlandse regels voor netneutraliteit. Daarin wordt het concept van ‘zero rating’ verboden. Dat houdt in dat providers geen apps mogen voortrekken door ze geen data te laten verbruiken. Zo wordt voorkomen dat één app een oneerlijke voorsprong krijgt.

Volgens T-Mobile is dat met deze nieuwe bundel echter geen probleem, omdat elke muziekdienst zich bij het initiatief kan aansluiten. Doordat consumenten niet verplicht worden voor één specifieke dienst te hebben is er nog altijd eerlijke concurrentie, zo lijkt de provider te beargumenteren. Het is echter nog maar de vraag of dat argument nog steek houdt, nu grote namen als Apple Music ontbreken.

Bovendien wordt zero rating niet verboden door de Europese netneutraliteitwetten, die waarschijnlijk morgen goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Volgens de ACM zullen de Nederlandse wetten echter leidend zijn en is T-Mobile wél in overtreding. Eerder floot de organisatie al KPN terug. Die provider wilde klanten vorig jaar de mogelijkheden geven gratis Spotify te streamen.

Lees het laatste nieuws over T-Mobile

Categorie: Providers

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen