Viaplay aanbieding: bekijk de Formule 1 met 20% korting

‘T-Mobile deelde jarenlang ongevraagd de locatie van klanten met het CBS’

Lars Paijmans
11 maart 2021, 8:27
1 min leestijd
‘T-Mobile deelde jarenlang ongevraagd de locatie van klanten met het CBS’

Zonder toestemming te vragen aan klanten heeft T-Mobile niet-anonieme gegevens met het CBS gedeeld. De Autoriteit Persoonsgegevens en het Agentschap Telecom zijn direct een onderzoek gestart.

Lees verder na de advertentie.

T-Mobile en CBS volgden gebruikers jarenlang

De deal tussen T-Mobile en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam aan het licht door een onderzoek van NRC. Hieruit bleek dat medewerkers van het CBS al jaren toegang hadden tot de klantgegevens van T-Mobile-abonnees.

Het ging om herleidbare gegevens, waarmee de locatie van individuen gemonitord kon worden en met wie zij contact hadden. Met deze gegevens wilde het CBS een algoritme ontwerpen, waarmee providers konden meten waar Nederlanders zich begeven en waar ze verblijven.

iPhone 12 Apple marktleider

Omdat het hier om locatiedata gaat, is dit een grove inbreuk op iemands privacy. Met de gegevens kun je precies zien waar iemand woont en werkt, waar hij of zij op bezoek gaat en waar en wanneer hij bijvoorbeeld naar het ziekenhuis gaat. De data maakt het dus mogelijk om een individu de hele dag op de voet te volgen.

Omdat klanten niet op de hoogte werden gebracht, kon het project van het CBS jarenlang onder de radar blijven. De samenwerking tussen CBS en T-Mobile duurde tot april 2020.

Onderzoek naar schending privacywet gestart

Het Agentschap Telecom en de Autoriteit Persoonsgegevens zijn een onderzoek gestart. Daar moet uit blijken of de privacywet en Telecommunicatiewet zijn overtreden. De deskundigen die NRC sprak stellen dat ‘dit vaststaat’.

In een reactie laten T-Mobile en het CBS weten dat ze zogenaamde ‘gepseudonimiseerde’ gegevens van klanten gebruikten. Dat zou betekenen dat de klantdata eerst door het CBS anoniem werd gemaakt, maar de bronnen van NRC spreken dit tegen.

Bron: NRC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu