‘Problemen met T2-chip resulteren in systeemcrash bij MacBook Pro 2018 en iMac Pro’

Florence Peeters
26 juli 2018, 16:53
2 min leestijd
‘Problemen met T2-chip resulteren in systeemcrash bij MacBook Pro 2018 en iMac Pro’

De stroom aan problemen met de MacBook Pro 2018 is nog niet opgehouden. Meerdere gebruikers ervaren uit het niets systeemcrashes op hun gloednieuwe MacBook, soms meerdere malen per dag.

Lees verder na de advertentie.

Systeemcrash MacBook Pro 2018

De zogeheten kernel panics, zijn al langer een bekend probleem, maar dan bij iMac Pro-bezitters. Nu de nieuwe MacBook Pro 2018 op de markt is, blijkt ook dit apparaat last te hebben van systeemcrashes. De T2-chip zou zomaar de oorzaak van het probleem kunnen zijn, stelt Digital Trends. Deze twee computers zijn de enige Apple-apparaten die de T2-chip bevatten en op Bridge OS draaien.

MacBook Pro 2018 repareren

De T2-chip werd met de lancering van de iMac Pro gelanceerd en neemt taken over van andere chips. De chip versleutelt de opslag, laat de microfoon, FaceTime en ‘HĂ©, Siri’ werken en regelt het veilig opstarten. Bridge OS is het speciale besturingssysteem van de T2-chip.

Een kernel panic is een systeemcrash die te vergelijken is met het blauwe scherm dat Windows-gebruikers krijgen bij een crash. MacOS herkent dan een fout in het systeem die niet te herstellen is, en crasht dan om te voorkomen dat er data of niet-opgeslagen documenten verloren gaat. Door de Mac opnieuw op te starten, wordt het probleem over het algemeen weer verholpen.

Verschillende triggers

Wanneer de MacBook Pro 2018 precies een systeemcrash krijgt, is onduidelijk. Bij de ene gebruiker gebeurt het wanneer er een externe harde schijf aan de laptop wordt gekoppeld, bij de ander zelfs wanneer ze niks ‘bijzonders’ doen. Apple heeft al verschillende crashende exemplaren omgeruild, maar zonder succes. Het probleem lijkt dus in de software te zitten.

Het aantal kernel panics kan worden verminderd door geen externe apparaten in te pluggen, Thunderbolt 3-naar-Thunderbolt 2-adapter te gebruiken en Power Nap en Secure Boot uit te schakelen. Ook zouden gebruikers minder crashes ervaren als ze hun MacBook Pro niet ontgrendelen met hun Apple Watch en alle energiebesparende opties uitschakelen.

Apple is het probleem aan het onderzoeken. Ondertussen geeft het bedrijf uit Cupertino enkele noodoplossingen aan bezitters van een crashende MacBook Pro. Het opnieuw installeren van MacOS en het uitschakelen van FileVault en Power Nap bieden een tijdelijke oplossing.

Problemen stapelen zich op

Al sinds de lancering kampt de MacBook Pro 2018 met de nodige problemen. Allereerst kwam naar buiten dat de nieuwe MacBook de hitte van de processor niet aan kan. Voor dit probleem heeft Apple onlangs een aanvullende update uitgebracht. Tenslotte blijkt het moederbord van de Pro 2018 niet meer te herstellen bij een defect.

Lees ook: MacBook Pro 2018 teardown: grotere accu, onmogelijk zelf te repareren

Bron afbeelding: iFixit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro 2020
Apple MacBook Pro 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu