Achter het scherm: hoe een gebruikte iPhone refurbished wordt

Lars Paijmans
1 maart 2018, 19:01
3 min leestijd
Exclusief
Achter het scherm: hoe een gebruikte iPhone refurbished wordt

De markt van de refurbished iPhone blijft groeien, dus breidt refurbished-aanbieder SWOOP uit. iPhoned gaat langs voor een letterlijk kijkje achter de schermen. Hoe wordt een gebruikt toestel klaargestoomd voor de doorverkoop?

Lees verder na de advertentie.

SWOOP test handmatig, toestel voor toestel

Iedere refurbished iPhone, refurbished iPad en refurbished MacBook wordt bij SWOOP met de hand gecontroleerd. Dit duurt enkele minuten per iPhone, bij Macs nog wat langer. Tijdens deze check wordt uiteraard naar het uiterlijk van het toestel gekeken, maar gebruiken de testers ook speciale apps die de interne onderdelen van de iPhone controleren. Deze testen bijvoorbeeld de bewegingssensor, brengen dode pixels aan het licht en controleren de accu en helderheid van het scherm.

iPhone SWOOP

Op basis hiervan maakt de tester een beslissing: is de iPhone goed genoeg voor de doorverkoop, zijn er reparaties nodig of is de telefoon zo slecht behandeld dat hij beter uit zijn lijden kan worden verlost? Zo komt een iPhone met een klein krasje op de achterkant nog wel door de keuring, maar worden beter zichtbare gebreken direct afgekeurd. Deukjes in de behuizing bijvoorbeeld, of een klein kiertje waardoor het scherm gemakkelijk los raakt.

De reparatie

Moeten één of meerdere onderdelen vervangen worden, dan wordt de iPhone open geschroefd. Ook dit is handwerk waar een flinke dosis geduld en precisie voor nodig is. De tientallen schroefjes in de iPhone hebben namelijk allemaal een andere afmeting, vaak met een fractie van een millimeter verschil. Bovendien voert Apple regelmatig kleine veranderingen door aan de binnenkant van de iPhone.

iPhone Swoop

Zo kunnen dezelfde iPhone-modellen aan de binnenkant op subtiele wijze van elkaar verschillen. “Maar over het algemeen is de opbouw sinds de iPhone 5 gelijk gebleven”, zo vertelt een SWOOP-medewerker. Toch wil het wel eens voorkomen dat er subtiele wijzigingen worden doorgevoerd, bijvoorbeeld als er een efficiënter alternatief gevonden is voor een specifiek onderdeel.

Hoewel alle onderdelen van de iPhone netjes verpakt zitten, heeft Apple ook wat voorzorgsmaatregelen aangebracht die bij reparaties van pas komen. Zo heeft de accu een handige plakstrip die je met een tangetje kunt vastpakken. Vervolgens haal je de volledige strip onder de accu uit, zonder plakranden of andere sporen achter te laten. Wel zo handig, aangezien een iPhone-accu na een paar jaar wel zijn beste tijd heeft gehad. Een nieuwe batterij in een iPhone stoppen, is dan ook een veelvoorkomende stap die SWOOP zet.

Extra uitdagingen

Omdat SWOOP niet is aangesloten als Apple Certified Reseller, heeft het bedrijf geen toegang tot de speciale apparatuur die sommige concurrenten wel hebben. Dat heeft volgens SWOOP alles met de ligging van het kantoor te maken. Een concurrent in de buurt heeft dit certificaat van Apple al ontvangen, en het bedrijf uit Cupertino deelt er per regio zelden meerdere uit.

iPhone Swoop

Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo moet SWOOP zelf op zoek naar reserve-onderdelen, omdat Apple deze niet beschikbaar stelt. Een speciale inkoopafdeling handelt met fabrieken die onderdelen met dezelfde kwaliteit als Apple leveren. Toch wordt er regelmatig namaak geleverd.

Omdat SWOOP alleen officiële onderdelen gebruikt, worden deze nep-onderdelen uiteraard niet gebruikt. Twintig procent van alle onderdelen blijkt niet echt te zijn, wat bijvoorbeeld betekent dat het scherm stroef aanvoelt of geen uitsnede voor de cameralens heeft. Om deze verschillen te herkennen, moet vaak een vergrootglas worden gebruikt. Kijk bijvoorbeeld naar bovenstaande afbeelding, zie jij welke van de twee schermen nep is?

Het afgelopen jaar heeft Apple zich echter steeds toegankelijker opgesteld tegenover refurbished-partijen en reparateurs. SWOOP verwacht dan ook dat ze in de nabije toekomst aangesloten worden bij het Reseller-programma van het bedrijf uit Cupertino.

Wil jij een refurbished iPhone kopen? Met onze onafhankelijke refurbished prijsvergelijker vind je snel en gemakkelijk de goedkoopste refurbished iPhone die aan al je wensen voldoet.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen