Waarom teamleider Tony Fadell geen vertrouwen had in eerste iPod

Rutger Otto
1 maart 2016, 11:47
2 min leestijd

Inmiddels is hij de baas van Nest, onderdeel van Google en ontwikkelaar van de gelijknamige slimme thermostaat, maar Tony Fadell speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de iPhone en iPod. Hij biedt een interessant kijkje achter de schermen.

Lees verder na de advertentie.

Stukje iPod geschiedenis

Tony Fadell is een belangrijke naam in de geschiedenis van Apple. In de ontwikkeling van de eerste generaties iPhones en iPod was hij onmisbaar. Maar hij had die status als ‘godfather van de iPod’ bijna misgelopen, omdat hij de nodige twijfels had bij het project. Dat vertelt hij in een interview met Venturebeat.

“De markt lag bezaaid met rotzooi”, vertelt hij. “Ik had de baan bijna niet genomen. Ik zei tegen Steve (Jobs): ‘We kunnen alles maken met genoeg tijd en geld. Maar hoe kun je garanderen dat het verkoopt? Kijk naar Sony, zij zijn heer en meester op elk gebied van audio.’ Hij keek me aan en zei: ‘Kijk, je maakt het en ik zorg dat ik elke marketingdollar gebruik om het te promoten. Ik zou de Mac laten sterven om het te doen.'” Het maakt duidelijk hoeveel vertrouwen Steve Jobs in het project had.

iPod als model voor de iPhone

De iPod werd een enorm succes waarmee Apple de markt overhoop gooide. Daarna nam het bedrijf de telefoonmarkt onder handen met de iPhone. Eerst zag het design eruit als een iPod, met draaischijf om nummers te kiezen. “Dat was niks”, zegt Fadell. “Binnen drie maanden wisten we dat het niet werkte, en Steve zei: ‘Blijf proberen!’ We voegden meer knoppen toe maar dat was het antwoord ook niet.”

Achteraf weten we dat juist het gebrek aan knoppen een succes van de iPhone heeft gemaakt. “We bouwden een multi-touch display en daarna pakten we software-onderdelen van de Mac en de iPod om er een nieuw besturingssysteem van te maken. Dat was de eerste versie.” Dat toestel werd weggegooid en er kwam een nieuwe versie. “Die verkochten we. In totaal maakten we de iPhone in zo’n tweeënhalf tot drie jaar.”

iTunes op de PC

Maar het was niet alleen Steve Jobs die anderen aanspoorde om dingen te maken. Als het aan Jobs was, zou de iPod nooit met de PC zijn gaan werken. “Over mijn lijk!”, zei hij. “We moeten Macs verkopen en hiermee doen we dat.” Maar Fadell zei dat juist mensen met een PC een stukje Mac moesten ‘proeven’ dankzij de iPod.

Uiteindelijk kwam iTunes dan ook beschikbaar voor Windows-gebruikers. Maar Jobs had één duidelijke eis: Walt Mossberg moest het programma maken en pas als hij tevreden was, werd het uitgebracht. Zo gezegd, zo gedaan. En inderdaad, de Mac-verkoop steeg nadat de iPod een hit bleek.

Lees meer over de iPod

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's