Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

‘Steve Jobs uit eigen beweging opgestapt bij Apple’

Gijs Ettes
14 september 2015, 9:33
2 min leestijd

Toen Steve Jobs in 1985 Apple verliet, kwam dit niet doordat de raad van bestuur hem verbood een leidinggevende functie te bekleden. Volgens Steve Wozniak stapte Jobs uit eigen beweging op en is hij niet gedwongen om weg te gaan.

Lees verder na de advertentie.

‘Steve Jobs opgestapt, niet ontslagen’

In een reactie op een Facebook-post van Robert Scoble over de nieuwe Steve Jobs-film laat Wozniak weten dat Jobs Apple verliet nadat de Macintosh faalde. Jobs werd volgens Woz niet, zoals hij zelf mensen wil laten geloven, na een machtsstrijd ontslagen door John Sculley, maar zou zelf zijn opgestapt uit een gevoel van schaamte over het uitblijvende succes van de Macintosh.

steve jobs opgestapt

Het commentaar van Wozniak komt overeen met het verhaal dat John Sculley eerder dit jaar in een interview vertelde. Volgens Sculley, de Apple-ceo die Jobs zelf binnenhaalde, vroeg de raad van bestuur in 1985 Jobs om terug te treden als bestuurder van de Macintosh-divisie. De mede-oprichter van Apple zou een te verstorende rol in de organisatie hebben. “Maar Steve is nooit ontslagen. Hij nam een sabbatical en was nog steeds voorzitter van de raad. Wel was hij van het Macintosh-project – zijn kindje – afgehaald, en dat heeft hij me nooit vergeven.”

Meer over de nieuwe Steve Jobs-film

De nieuwe Steve Jobs-film, die is geschreven door Aaron Sorkin en is geregisseerd door Danny Boyle, gaat op 3 december in première in Nederland. Het is de eerste film over de oud-topman van Apple sinds Pirates of Silicon Valley uit 1999 die Steve Wozniak goed vindt. Volgens Woz is de film vrij accuraat in het beschrijven van de gebeurtenissen, al hebben zouden die soms op andere momenten hebben plaatsgevonden. “Het acteerwerk is erg goed in vergelijking met andere films over Steve Jobs. De film laat je voelen hoe het was om Jobs te zijn en de andere mensen om hem heen.”

In de film wordt de rol van Jobs vertolkt door Michael Fassbender. Seth Rogen kruipt in de huid van Steve Wozniak, terwijl John Sculley wordt gespeeld door Jeff Daniels. De Amerikaanse première vindt plaats op 3 oktober tijdens het New York Film Festival.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu