Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

‘Steve Jobs stopte als ceo, maar bleef werken aan Apple TV’

Rutger Otto
1 september 2016, 9:15
2 min leestijd
‘Steve Jobs stopte als ceo, maar bleef werken aan Apple TV’

Vijf jaar geleden gaf Steve Jobs zijn ceo-functie over aan Tim Cook, maar hij bleef bij het bedrijf betrokken. Hij zou gewerkt hebben aan een eigen televisieset van Apple.

Lees verder na de advertentie.

Steve Jobs Apple TV

Steve Jobs zat nog vol ambitie toen hij stopte als ceo bij Apple. De avond dat hij aankondigde de leiding over het bedrijf over te geven aan Tim Cook, zou hij gebeld hebben met Walt Mossberg, journalist van Recode. Tegen hem vertelde hij wat zijn plannen waren voor televisie. Dat heeft Mossberg nu, vijf jaar later, laten optekenen.

“Ik denk dat we hebben uitgevogeld hoe het moet en het wordt fantastisch”, zei Jobs, waarna hij Mossberg uitnodigde om te laten zien waar hij aan werkte. Dat moment kwam nooit meer, omdat Steve Jobs twee zes weken na dit gesprek overleed. Sindsdien hebben we alleen vernieuwde Apple TV-kastjes gezien, waarvan de nieuwste app ondersteunt. Grote stappen op de tv-markt heeft Apple nooit gezet en eigen televisie is er nooit gekomen.

apple tv

Volledige tv

Volgens de journalist belde Jobs hem omdat hij wat sentimenteel was en om te laten weten dat hij niet weg zou gaan. “Hij zou nog steeds betrokken blijven, ook bij grote strategische dingen”, zegt Mossberg. “Hij reserveerde een specifiek ding voor zichzelf.” Het ging over de televisie en hoewel Jobs niet in details trad, ging het volgens Mossberg niet over de settopbox die Apple nu verkoopt, maar over een volledige tv.

“Hij was erg zwak. Ik vond het lastig om nuances in zijn stem te onderscheiden, maar hij was erg enthousiast”, zegt Mossberg. “Vijf minuten na het gesprek had ik je gezegd dat hij de hele televisie opnieuw zou uitvinden. Het zou echt Apple zijn: van hoge kwaliteit en heel gemakkelijk te gebruiken. Maar hij dacht aan meer dan hardware, dat bleek wel.”

Plannen met de Apple TV

Het is onduidelijk of Apple ooit nog grote stappen zal zetten in de tv-industrie, bijvoorbeeld met een eigen televisie. Het bedrijf is een tijd lang bezig geweest met een eigen tv-dienst, maar is er tot nu toe niet in geslaagd om die op te zetten. Het is overigens vaker naar buiten gekomen dat Steve Jobs belangrijke stappen wilde zetten op het gebied van televisie. In de biografie die Walter Isaacson schreef, stond al dat Jobs het probleem met tv’s ‘had opgelost’. Wat hij daarmee bedoelde, is niet duidelijk.

Lees het laatste nieuws over de Apple

Bron: Recode
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu