Stemwijzer: De beste apps voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017

Lars Paijmans
15 maart 2017, 12:05
5 min leestijd
Stemwijzer: De beste apps voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017

Vandaag kun jij je stem uitbrengen op de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Weet jij al voor welke partij je gaat? Als je nog niet precies weet op welke partij je stemt, zijn er verschillende stemwijzer apps. Met deze gratis apps en websites weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt.

De beste stemwijzer apps voor de iPhone en iPad

Hoewel er geen officiële stemwijzer app is, kun je de stemwijzer wel gewoon doen op je iPhone en iPad. Hiervoor ga je simpelweg naar www.stemwijzer.nl op je iDevice. Vervolgens krijg je een mobiele versie van de stemwijzer voorgeschoteld, waarin je precies dezelfde vragen en advies krijgt als op een computer. Om de besturing met een touchscreen gemakkelijker te maken, kun je door van links naar rechts over het scherm te swipen een vraag overslaan. Deze mobiele stemwijzer komt bijvoorbeeld goed van pas als je onderweg de vragenlijst wil invullen.

Tweede Kamer-apps

#BOOS Polertiek

Ken jij BOOS, de webserie waarin Tim Hofman met jouw boze klachten op zoek gaat naar een oplossing? BOOS Polertiek duikt de Tweede Kamer in en heeft nu ook een app, inclusief stemwijzer. De app richt zich in tegenstelling tot de andere stemwijzer apps duidelijk op een jonger publiek, met extra functies als een soundboard en komische filmpjes. Het ‘Kieskompassie’ is echter een van de weinige neutrale stemwijzers die volledig vanuit een iOS-app te doen zijn. Na een paar dagen stond de #Boos-app al een bovenaan in de App Store-hitlijsten.

Eenvandaag: De Stemming

Als je wil weten hoe de grootste politieke partijen van Nederland er momenteel voorstaan, is de Eenvandaag: De Stemming-app handig om op je iPhone te zetten. In deze verkiezings-app kun je in een handige grafiek zien hoe de peilingen continu schommelen. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door onderzoeksbureau Gfk. Naast het bekijken van de stand kun je ook zelf een coalitie maken in de app en zien tussen welke partijen de meeste mensen twijfelen. Hierdoor krijg je ook inzicht in welke partijen concurrenten van elkaar zijn tijdens deze 2017 verkiezingen.

EenVandaag De Peiling

AVROTROS

Gratis via App Store

NU.nl

De NU.nl-app voor iPhone en iPad heeft een handige ‘Verkiezingen 2017’-tabblad toegevoegd aan het menu. Door deze aan te tikken, kom je op een nieuw overzicht terecht waarin je alleen het nieuws over de Tweede Kamerverkiezingen te zien krijgt. Ieder nieuwsbericht kun je vanuit de app gemakkelijk delen op sociale netwerken of mail. Dit maakt van de NU.nl-app een handig hulpmiddel om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom de verkiezingen, zonder dat het nieuws bedolven wordt tussen andere actualiteiten.

NU.nl

DPG Media Digital B.V.

Gratis via App Store

RTL Nieuws

Iedere dag draait neemt het nieuws rondom de verkiezingen alleen maar toe. Daarom is het handig om niet alleen op sociale netwerken als Facebook en Twitter te vertrouwen als het op nieuwsberichten aankomt. Om er zeker van te zijn dat je de juiste berichtgeving te zien krijgt, kun je de app van RTL Nieuws installeren. Deze geeft je niet alleen een overzicht van het laatste nieuws, maar zal ook op de dag van de verkiezingen je op de hoogte houden van alle tussenstanden en de uiteindelijke uitslag.

RTL Nieuws

RTL Nederland B.V.

Gratis via App Store

NOS

Ook de NOS-app maakt het makkelijk om al het andere nieuws uit je overzicht te filteren. Door op het menu te tikken en de ‘bewerk-knop’ te selecteren, kun je Politiek aan het hoofdmenu toevoegen. Het enige wat je voortaan hoeft te doen is dit overzicht aantikken om het laatste nieuws en video’s te bekijken rondom de 2017 verkiezingen. Daarnaast kun je in de NOS-app alle journaaluitzendingen terugkijken, wat het makkelijk maakt om snel nog even de laatste ontwikkelingen mee te pakken voordat je naar de stembus vertrekt.

NOS

Nederlandse Omroep Stichting

Gratis via App Store

D66 NU

Sommige politieke partijen hebben ook hun eigen stemwijzer apps om kiezers voor zich te winnen. Zo heeft de app een liveblog met alle ontwikkelingen over de verkiezingsstrijd van D66, maar kun je ook verschillende kwesties selecteren om te zien hoe de partij erover denkt. Als er een debat op tv is, belooft de app een liveblog waarin je de ontwikkelingen ook kunt volgen als je geen tijd hebt om naar het hele debat te kijken.

D66 Nu

D66

Gratis via App Store

CDA APPèl

Het CDA heeft ook een iOS-app die er vooral op gericht is om leden van het CDA op de hoogte te houden van de campagne. Zo kom je via de app meer te weten over online acties die het CDA voert waar jij ook een steentje aan bij kunt dragen. Er zijn zelfs iMessage-stickers toegevoegd voor iPhones die op iOS 10 draaien. Handig als je via iMessage een gesprek voert en even wilt laten zien op welke partij jij gaat stemmen.

CDA APPèl

Le Capuchon

Gratis via App Store

VVD Community

De VVD-app is alleen bedoeld voor leden van de VVD-bestuursvereniging en campagneleiders. Daarvoor is de app een handige hub waarin kennis uitgewisseld kan worden, maar er ook ruimte is om discussies te voeren. Door een gesprek te starten kun je notificaties krijgen zodra iemand op je vraag of stelling reageert. Een leuke app voor leden, maar voor de meeste kiezers niet de meest relevante verkiezing app voor de iPhone dus.

VVD Community

Prezent Internet B.V.

Gratis via App Store

SP Spits

Zodra je een account hebt gemaakt voor deze app, kun je gemakkelijk op de hoogte blijven over alles wat speelt bij de SP. De app heeft een nieuwsoverzicht met relevante artikelen en moet het vooral makkelijk maken om dit nieuws te verspreiden. Daarom staat er onder ieder bericht een knop waarmee je het nieuws op een sociaal netwerk naar keuze kunt delen.

SP Spits

Gravity B.V.

Gratis via App Store
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's