Stemwijzer: kieswijzer-app voor je iPhone en iPad
Gijs Ettes

Vandaag is het eindelijk zover: je kunt je stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Weet jij al voor welke partij je gaat? Voor zwevende kiezers is er een iPhone en iPad-app om te bepalen met welke partij je de meeste overeenstemming hebt: Stemwijzer. Deze gratis kieswijzer-app is een van de weinigen in zijn soort in de App Store en bevat alle partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen.

Kieswijzer app stemwijzerStemwijzer heeft wel een nadeel: lang niet alle gemeenten zijn vertegenwoordigd in de kieswijzer. Woon je bijvoorbeeld in gemeenten als Dordrecht, Nijmegen of Sittard-Geleen dan heb je niets aan de app: deze steden zijn er namelijk niet in te vinden.

Staat jouw gemeente wel in Stemwijzer, dan kun je na het starten van de app direct beginnen met het beoordeling van de 30 stellingen met ‘Eens’, ‘Oneens’ of ‘Geen van beide’. Voor elke gemeente zijn de stellingen afgestemd op kwesties die daar spelen.

Zo begint de stemwijzer van Maastricht met een stelling over het coffeeshopbeleid en start die van Amsterdam met een standpunt over de maximumsnelheid op de Amsterdamse ringweg. Heb je alle stellingen beoordeeld, dan geef je vervolgens aan welke je extra belangrijk vindt. Tot slot bepaal je welke partijen je wilt meenemen in het resultaat van Stemwijzer.

In een staafdiagram zie je met welke partij jouw standpunten het beste overeenkomen. Ben je helemaal klaar met de kieswijzer dan zie je in de app direct waar de dichtstbijzijnde stemlocatie zich bevindt.

Download Stemwijzer, de kieswijzer-app voor iOS

Via de link hieronder kun je Stemwijzer downloaden. De app is gratis, vereist iOS 6 of nieuwer en tenminste 4,6MB aan vrije opslagruimte.

StemWijzer App (AppStore Link) StemWijzer App
Ontwikkelaar: Stichting Huis voor democratie en rechtsstaat
Beoordeling: 4+
Prijs: Free Download

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.